栄養の食べ合わせを考慮した料理推薦機構の試作

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タイトル別名
  • An Implementation of Recipe Recommendation System with The Combinations of Food

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抄録

近年,レシピサイトを利用するユーザが増加している.本稿では,WEB サイト上から収集したデータに対し,レシピの栄養素 (ナトリウムやビタミンなど) を自動的に計算したデータベースから食べ合わせを含めた料理を推薦するシステムを提案する.食べ合わせの料理とは,ある食材に対して,本来,身体が吸収できる栄養素量を高めたり,栄養素の効果を持続させるといった効果を持つ食材を含んだ料理をさす.本システムにより,ユーザは栄養情報から料理を検索することができ,同時に摂取したらよいと思われる副菜や料理を知ることができる。システムのインターフェースに関しては,iPhone 端末上で動くシステムを構築した.有用性として,管理栄養士が手動で料理レシピを考える必要がなくなり,ユーザが手軽に健康な料理を検索することができる.Recently, the users who use recipe site are increasing. In this paper, we propose a new recipe recommendation system that recommend combinations of foods with databases which contains calculated nourishment of the recipes gathered from WEB site. The combinations of food means the cuisines which contain the ingredients which are able to improve absorbing the nourishment, or keep efficiency of the nourishment. This system enables users to search recipe from information of nourishment, moreover show efficient side-dishes and another recipe. We make a system on iPhone. Nuturition managers don't have to make recipe by hand. And users are able to search healthy recipe easily.

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詳細情報 詳細情報について

  • CRID
    1571135652043174144
  • NII論文ID
    110008668867
  • NII書誌ID
    AA11135936
  • 本文言語コード
    ja
  • データソース種別
    • CiNii Articles

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