かつお節製造における里山林利用 : 鹿児島県南薩地区を事例として The Use of Forests in a Rural Area for Dried Bonito Production : A Case Study of the Nansatsu Area, Kagoshima Prefecture

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抄録

日本の森林・林業は重い課題を背負っている。市場に出した木材は原価割れを起こし,管理放棄された人工林も目立ってきた。都市近郊の里山は,農業者などと森林との関係が希薄になり,「里山の自然]の維持を求める市民らによる保全運動が広がりつつある。このような中で,かつお節の生産地である枕崎市と山川町が位置する鹿児島県南薩地区の広葉樹林では,今なお採取林業である薪の生産が続いている。かつお節は,その製造工程のなかの「焙乾」において,燃料として広葉樹林から切り出された薪が使われる。景気に左右されることの少ない,安定したかつお節の生産には,この薪の安定供給が欠かせない。南薩地区の人々はかつお節加工を通して,海洋生物資源のカツオと森林資源である薪を結びつけて持続的に利用してきた。日本の多くの里山が存亡の危機にさらされているなかで,ここではなぜ,その持続が可能であったのだろうか。本稿では,それを明らかにするためにかつお節生産における焙乾の意義を簡潔に整理し,鹿児島県南薩地区における焙乾用薪村の伐採と供給の実態を,薪を切る人々の姿を通して考えてみた。結果として,かつお節製造と里山林利用(薪の伐採)が一体となって営まれている実態を明らかにしえた。また「海」(漁業)と「森」に視点をおくことで,これまで「里」(農業)と「森」との直接のつながりに焦点をおいてきた里山研究では見えにくかった,特産物加工業の介在という利用形態が,燃料革命後も里山の維持に重要な役割を果たしてきたことが明らかになった。

As of late, the Japanese forestry industry is experiencing some serious problems. For instance, wood for use in building materials is often sold at well below its actual value. Thus, workers who have left for more lucrative industries are leaving behind poorly maintained forests. Additionally, we are seeing a decrease in the number of farmers who utilize forests in rural areas for energy and other needs. These scenarios have prompted some researchers and concerned citizens to insist on preserving the ecology of rural forests. However, in light of this dark situation, firewood is still produced from broadleaf trees by the people of Nansatsu area, Kagoshima prefecture. Makurazaki and Yamakawa, where dried bonito (katsuo-bushi) is produced, are situated in this area. Firewood made of broadleaf trees is used as fuel to "dry and smoke" bonito in the process of producing katsuo-bushi. Firewood is necessary for the stable production of dried bonito. People in the Nansatsu area have adjusted themselves to their environment, and have made the most of bonito as marine bio-resources and firewood as forest resources. However, little is known about the realities of people who are engaged in deforestation and the scale and structure of firewood supply to dried bonito factories. In this study I would like to show the significance of "dry and smoke" in the production of dried bonito, and clarify the realities of deforestation for firewood and its supply through woodcutters working in the Nansatsu area. As a result of the comprehensive research, it was found that the production of dried bonito and the use of forests in the rural area are closely related. Consequently, further research on the use of forests in rural areas that, until now, primarily viewed the relationship between agriculture and forests as central, must also take into account a similar relationship that exists between the fishery industry and forests.

収録刊行物

  • 環境社会学研究

    環境社会学研究 (8), 166-180, 2002-10-31

    環境社会学会

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110008726876
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10498448
  • 本文言語コード
    JPN
  • NDL 記事登録ID
    6443558
  • NDL 雑誌分類
    ZE5(社会・労働--社会問題・社会保障)
  • NDL 請求記号
    Z6-B659
  • データ提供元
    NDL  NII-ELS 
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