日本の地ビールの品質特性とその変遷

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タイトル別名
  • Quality Characteristics of Japanese Craft Beers and Their Transition
  • ニホン ノ チ ビール ノ ヒンシツ トクセイ ト ソノ ヘンセン
  • ニホン ノ ジビール ノ ヒンシツ トクセイ ト ソノ ヘンセン

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抄録

我が国の地ビールの一般成分分析を,カテゴリー(上面発酵濃色・淡色,下面発酵濃色・淡色)・醸造期間別(1999-2002年および2008-2010年)に行った。その結果,いずれのカテゴリーのビールにおいても,醸造年度により成分組成(品質)に若干の変動が見られた。近年の地ビールでは,10年ほど前ものと比較して,ビール中のリンゴ酸濃度の低下とクエン酸濃度の増加が認められた。また,ポリフェノール含量が低下していた。さらに,近年その数が増加傾向にあるオリジナル・スタイルビールでは,有機酸と糖質の風味バランスが保たれつつ,両者の濃度が増量されたビールが多かった。小規模醸造によって生産される地ビールに関するこの様な特性を消費者に認識していただき,地ビール業界が今後とも継続的に発展することに期待したい。

Componential analysis of Japanese craft beers was carried out in order to investigate the quality characteristics and their transition. The slight variations of the beer quality depending on a brewing year were observed in the beers of all categories. The concentration of the citric acid of the beers brewed from 2008 to 2010 had become higher than that of the beers brewed from 1998 to 2002. As opposed to this, the content of malic acid and polyphenol in the latest beers became lower. Furthermore, some "original style of beers" with the sufficient balance of organic acid and non-fibrous carbohydrates have also appeared in recent years.

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KJ00008087199

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