塩分を用いない塩味味覚感度制御―陰極刺激の提示と停止による飲食物の味質変化における評価

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タイトル別名
  • Controlling Saltiness without Salt: Evaluation of Taste Change with Applying and Releasing Cathodal Current

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抄録

本論文では陰極刺激による塩味阻害現象を活用した塩分を用いない塩味知覚制御システムを提案する.舌へ陰極刺激を提示すると刺激提示中は塩味が阻害されるが,刺激停止後には「塩味をさらに強く感じさせる」効果があることがHettingerら(2009)の実験により明らかになっている.提案装置は食器(カップまたはフォーク)と一体化した陰極刺激提示装置と飲食行動検知機構によって,飲食行動を検知した直後に食品を媒介としてユーザの舌に陰極刺激の提示と停止を行う.この制御により,ユーザは刺激停止後に塩味が強まったような感覚を得ることができ,塩味の足りない食事に対して新たに塩分を付加せずにその感覚を増強できると考えられる.本論文では提案装置のデモンストレーションから得たフィードバックを元に,5つの基本味と金属味における提示前,提示中,停止後の味質について調査を行い,本提案システムの可能性と制限について議論する.

Hettinger et al. revealed that weak cathodal current applied to the tongue inhibits the taste of salt, but perceived saltiness tends to increase after the current is released. In this study, we propose a saltiness enhancer for supporting salinity control that uses this phenomenon. Our system applies weak cathodal current for a short time when the user eats or drinks. We also conduct the experimental tests that comparing intensity of taste of fundamental taste and metallic taste before applying, during applying, after released.

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詳細情報 詳細情報について

  • CRID
    1050001337904466304
  • NII論文ID
    110009752443
  • NII書誌ID
    AN00116647
  • ISSN
    18827764
  • Web Site
    http://id.nii.ac.jp/1001/00100824/
  • 本文言語コード
    ja
  • 資料種別
    journal article
  • データソース種別
    • IRDB
    • CiNii Articles
    • KAKEN

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