女子新体操選手における昼食のエネルギー量がエネルギー摂取量や体脂肪率に及ぼす影響 Effect of Lunch Energy Intake on Total Energy Intake and Body Fat Percentage in Female Rhythmic Gymnasts

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著者

    • 安田 純 Jun Yasuda
    • 東京農業大学大学院農学研究科食品栄養学専攻 Department of Food and Nutritional Science, Graduate School of Agriculture, Tokyo University of Agriculture
    • 横山 友里 Yuri Yokoyama
    • 東京農業大学大学院農学研究科食品栄養学専攻 Department of Food and Nutritional Science, Graduate School of Agriculture, Tokyo University of Agriculture
    • 砂見 綾香 [他] Ayaka Sunami
    • 東京農業大学大学院農学研究科食品栄養学専攻 Department of Food and Nutritional Science, Graduate School of Agriculture, Tokyo University of Agriculture
    • 多田 由紀 Yuki Tada
    • 東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 Department of Nutritional Science, Faculty of Applied Bio-Science, Tokyo University of Agriculture
    • 外山 健二 Kenji Toyama
    • 神奈川県立保健福祉大学保健福祉学部栄養学科 Faculty of Health and Social Services, Kanagawa University of Human Service
    • 川野 因 Yukari Kawano
    • 東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 Department of Nutritional Science, Faculty of Applied Bio-Science, Tokyo University of Agriculture
    • 日田 安寿美 Azumi Hida
    • 東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 Department of Nutritional Science, Faculty of Applied Bio-Science, Tokyo University of Agriculture

抄録

本研究は減量期の女子新体操選手に対する5週間の昼食提供が1日の総エネルギー摂取量や体重,体脂肪率に及ぼす影響を検討することを目的とした。対象者は16名(年齢19.5±1.0歳)であり,昼食のエネルギー量は561±74kcal,たんぱく質量は29.2±4.3gであった。身体特性は昼食提供前(提供前)と昼食提供後(提供後)の計2回,栄養素等摂取量は提供前と昼食提供中(提供中)を調べた。統計解析は対応のあるt-検定,Wilcoxonの符号付き順位和検定,McNemar検定,Pearsonの積率相関係数,Spearmanの順位相関係数を用いた。昼食を提供した結果,総エネルギー摂取量,食事別エネルギー摂取量および総エネルギー消費量には提供前と提供中で有意な違いがみられず,昼食エネルギー摂取割合は提供前(23.3±10.4%)に比べて提供中(36.5±15.3%)が有意に増加した(p=0.005)。提供前と提供後で除脂肪体重には有意差がみられなかったものの,体重(48.4±3.2kgから47.6±3.2kg, p=0.001)および体脂肪率(13.4±2.0%から12.3±1.6%,p=0.008)は有意に低下した。しかし,体脂肪率の変化量は食事別エネルギー摂取割合の変化量との間に有意な関連がみられなかった。以上より,昼食提供は1日のエネルギー摂取量,食事別エネルギー摂取量に影響を与えず,昼食エネルギー摂取割合を増加させ,体脂肪率を減少させることが示された。体脂肪率と各因子間には有意な関連がみられなかったが,昼食を摂ることは減量期の選手にとって重要である可能性が示唆された。

The present study aimed to examine the effect of lunch on total energy intake, body weight, and body fat percentage during weight reduction periods. Sixteen female rhythmic gymnasts (mean age, 19.5±1.0 years) participated in this study. School lunch was provided (561±74kcal, 29.2±4.3g protein) for five weeks. Physical characteristics were assessed twice, before (Before) and after (After) the lunch-providing period. Dietary intake was assessed twice, Before and during the lunch-providing period. The paired t-test, Wilcoxon signed-rank test, McNemar test, Pearson's product moment correlation coefficient, and Spearman's rank correlation coefficient were used for the statistical analyses. After the lunch-providing period, no significant differences were found in total energy intake, each meal energy intake, and total energy expenditure relative to Before and during the lunch providing-period, but a significant increase was found in the ratio of lunch to total energy intake (23.3±10.4% to 36.5±15.3%, p=0.005). Moreover, significant decreases in body weight (48.4±3.2kg to 47.6±3.2kg, p=0.001) and body fat percentage (13.4±2.0% to 12.3±1.6%, p=0.008), but not lean body mass, were observed relative to Before. However, changes in body fat percentage were not correlated with changes in the ratio of each meal energy intake. From these results, providing lunch does not affect total energy intake or each meal energy intake, but increases the ratio of lunch to total energy intake and decreases body fat percentage. The body fat percentage was not correlated with each factor. Our findings suggest the importance of providing lunch to female rhythmic gymnasts during weight reduction periods.

収録刊行物

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110009957631
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00164184
  • 本文言語コード
    JPN
  • 雑誌種別
    大学紀要
  • ISSN
    03759202
  • NDL 記事登録ID
    026788119
  • NDL 請求記号
    Z18-552
  • データ提供元
    NDL  NII-ELS 
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