Sprague-Dawley系ラットの脂質代謝および免疫機能に及ぼす大豆抽出物の摂食効果

  • 岡本 威明
    九州大学大学院生物資源環境科学府生物機能科学専攻生物機能化学講座食糧化学研究室
  • 吉見 一真
    九州大学大学院生物資源環境科学府生物機能科学専攻生物機能化学講座食糧化学研究室
  • 東條 直己
    Program of Food Chemistry, Course of Applied Biological Science, Department of Bioresource and ioenvironment, School of Agriculture, Kyushu University
  • 安田 伸
    九州大学大学院生物資源環境科学府生物機能科学専攻生物機能化学講座食糧化学研究室
  • 服部 絵美
    九州大学農学部生物資源環境学科応用生物科学コース食糧化学工学分野
  • 立花 宏文
    九州大学大学院生物資源環境科学府生物機能科学専攻生物機能化学講座食糧化学研究室
  • 山田 耕路
    九州大学大学院生物資源環境科学府生物機能科学専攻生物機能化学講座食糧化学研究室

書誌事項

タイトル別名
  • Dietary Effect of Soybean Extrancts on Lipid Metabolism and Immune Function of Sprague-Dawley Rats
  • Sprague Dawleyケイ ラット ノ シシツ タイシャ オヨビ メンエキ キノウ ニ オヨボス ダイズ チュウシュツブツ ノ セッショク コウカ

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抄録

To clarify the lipid metabolism and immune function of soybean extracts, Sprague-Dawley rats were fed diets with sample powders containing 3% level. After soybean homogenate was fed to rats for 3 weeks, IgG productivity of spleen lymphocytes was enhanced and HDL-Chol level for T-Chol level in serum was increased. The immunoglobulin production stimulating effects by soybean homogenate may be useful for activation of host defenses. On the other hand, feeding of enzyme digested soybean homogenate decreased GOT and GPT activities in serum. These results suggested that enzyme digested soybean homogenate may be prevention against lesion of hepatic function. In this study, it is clear that soybean hornogenate and digestive products have novel biological and physiological regulatory function.

大豆抽出物の脂質代謝および免疫機能を明らかにするために,それらのサンプルを食餌重量に対し3%レベルでSprague-Dawley系ラットに摂食させた.その結果 大豆ホモジェネート摂食群において,全身免疫系に属する脾臓リンパ球のIgG抗体生産能の増強効果および血清中のT-Cholに対するHDL-Cholの割合の上昇が認められた.これにより,大豆ホモジェネート摂食による抗体産生促進作用は宿主免疫の活性化に有用である可能性が期待された.一方,酵素処理大豆ホモジェネート摂食により,GOTおよびGPT活性が減少することより肝機能障害予防効果が期待された.本研究により,大豆ホモジェネートおよび大豆ホモジェネートから派生する分解物の新規生理機能が明らかとなった.

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