'べにふうき'緑茶抽出条件の違いによるメチル化カテキン含量及びフェオホルビド生成量の変動 Changes in .OMICRON.-methylated Catechins and Pheophorbide Contents under Various Extraction Conditions of 'Benifuuki' Green Tea

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著者

    • 山本 (前田)万里 Yamamoto Mari Maeda
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Food Research Organization
    • 前原 明日香 Maehara Asuka
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Food Research Organization
    • 江間 かおり [他] Ema Kaori
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Food Research Organization
    • 水上 裕造 Mizukami Yuzo
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Food Research Organization
    • 加藤 史子 Kato Fumiko
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Food Research Organization
    • 廣野 久子 Hirono Hisako
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Food Research Organization
    • 物部 真奈美 Monobe Manami
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Food Research Organization

抄録

抗アレルギー作用で注目されている'べにふうぎ緑茶を飲用する際の留意点及びメチル化カテキンを十分利用できる抽出条件を明らかにするため以下の試験を行った。まず,抽出条件を変えてメチル化カテキン類の抽出率を検討した。'べにふうぎ緑茶からメチル化カテキンを多量に抽出するためには,煮沸しながら5分以上煎じるのが良かった(60%以上抽出可能)。熱水を注いでそのまま5分静置した場合は約30%,1晩冷蔵庫で抽出した場合は約14%の抽出率に過ぎなかった。通年性鼻炎の症状改善に有効とされる1日34mgを摂取するためには,使用茶葉量,抽出時問等を考慮する必要がある。<BR>次に現在,`べにふうぎ緑茶として多く販売されている緑茶粉末を長時間温水に放置した場合のフェオホルビドa(PBa:光過敏性皮膚炎原因物質)生成量を測定したところ,一番茶若芽で製造した緑茶(30秒蒸熱)を40℃の温水で3時間インキュベートすると80mg/100gのPBaが生成した。二番茶では生成はほとんどなかったが,緑茶粉末を水に浸けて気温の高い状態で長時間持ち歩く飲用法は避けた方が良いと考えられる。

To clarify the suitable extraction method of 'benifuuki' green tea containing O-methylated catechins having anti-allergic action, the extraction rate of O-methylated catechins was examined under various extracion conditions.<BR>To elute more than 60% of 0-methylated catechins from 'benifuuki' green tea leaf, the extraction more than 5 minutes in boiling water was necessary. The elution rates were approximately 30% after extraction in hot water for five minutes, and only 14% after overnight in a cold water. So, to consume 34mg (efficient amount for the symptom improvement of the perennial nasal inflammation) of epigallocatechin-3-O- (3-O-methyl)-gallate a day, we should consider the quantity of tea leaf and extraction time.<BR>The concentration of pheophorbide-a (PBa; that is responsible for photosensitivity dermatitis) in tea leaves was measured after soaking 'benifuuki' green tea powder, a common selling form, in warm water for a long time. PBa of 80mg/100g was produced after incubation of green tea (first crop season, younger shoot, 30 seconds steamed) in warm water of 40 C for three hours. The production of PBa in second crop tea was very few. It was suggested that it is better to avoid to soaking 'benifuuki' green tea powder in warm water for a long time.

収録刊行物

  • 茶業研究報告

    茶業研究報告 2007(104), 43-50, 2007

    日本茶業技術協会

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130000732927
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00143344
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    Journal Article
  • ISSN
    03666190
  • NDL 記事登録ID
    9356563
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-1171
  • データ提供元
    NDL  IR  J-STAGE 
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