大豆オリゴ糖含有飲料のヒト腸内フローラおよび代謝産物におよぼす影響

  • 和田 光一
    カルピス食品工業株式会社腸内フローララボラトリー
  • 渡部 恂子
    カルピス食品工業株式会社腸内フローララボラトリー
  • 水谷 潤
    カルピス食品工業株式会社腸内フローララボラトリー
  • 友田 昌代
    カルピス食品工業株式会社腸内フローララボラトリー
  • 鈴木 宏美
    カルピス食品工業株式会社腸内フローララボラトリー
  • 斎藤 芳男
    カルピス食品工業株式会社腸内フローララボラトリー

書誌事項

タイトル別名
  • Effects of Soybean Oligosaccharides in a Beverage on Human Fecal Flora and Metabolites.
  • ダイズ オリゴトウ ガンユウ インリョウ ノ ヒト チョウ ナイ フローラ オ

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抄録

The effects of drinking a soft drink (Oligo CC) containing soybean oligosaccharides daily for three weeks on fecal microflora and putrefactive metabolites were studied during the test period in seven healthy volunteers (ages 33-51 years). The daily intake of indigestible galactooligosaccharides (stachyose, raffinose, manninotriose) was 3.0g. The number of intestinal bifidobacteria was significantly increased (p<0.01). The concentration of fecal ammonia was significantly lowered (p<0.01). The concentrations of p-cresol and phenol tended to decrease. Fecal β-glucosidase activity was significantly decreased (p<0.05) during the test period.

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被引用文献 (10)*注記

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