照射された生鮮果実パパイヤにおけるラジカル緩和現象

  • 菊地 正博
    独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門
  • 垣田 大介
    室蘭工業大学大学院工学研究科
  • 下山 雄平
    独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門
  • 鵜飼 光子
    北海道教育大学大学院教育研究科
  • 小林 泰彦
    独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門

書誌事項

タイトル別名
  • Relaxation phenomena of radicals induced in irradiated fresh papayas
  • ショウシャ サレタ セイセン カジツ パパイヤ ニ オケル ラジカル カンワ ゲンショウ

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抄録

Electron spin resonance spectrometry of the γ-irradiated fresh papayas followed by freeze-drying and powderization was performed. We found a strong single peak in the flesh was observed at g = 2.004 and attributed to organic free radicals. Using the method of Lund et al., relaxation times of the peak from 0 to 14 days-stored samples after γ-irradiation were calculated. T2 showed a dose response, while T1 kept almost constant by the increment of doses. The γ-radiation-induced radicals showing progressive saturation behaviors can be caused through a different pathway from indirect effects by the low LET radiations.

収録刊行物

  • 食品照射

    食品照射 45 (1_2), 34-38, 2010

    日本食品照射研究協議会

参考文献 (8)*注記

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