ナトリウム,カリウム,カルシウム,リン,マグネシウム,亜鉛の摂取量と糞中,尿中排せつ量または血清中濃度との関係について

  • 土田 満
    東京医科歯科大学難治疾患研究所社会医学研究部門 (疫学)
  • 伊達 ちぐさ
    大阪市立大学医学部公衆衛生学教室
  • 中山 健夫
    東京医科歯科大学難治疾患研究所社会医学研究部門 (疫学)
  • 山本 卓
    東京医科歯科大学難治疾患研究所社会医学研究部門 (疫学)
  • 井上 真奈美
    東京医科歯科大学難治疾患研究所社会医学研究部門 (疫学)
  • 山口 百子
    国立健康・栄養研究所成人健康・栄養部
  • 岩谷 昌子
    国立健康・栄養研究所成人健康・栄養部
  • 陳 浩
    東京医科歯科大学難治疾患研究所社会医学研究部門 (疫学)
  • 田中 平三
    東京医科歯科大学難治疾患研究所社会医学研究部門 (疫学) 国立健康・栄養研究所成人健康・栄養部

書誌事項

タイトル別名
  • Study on relationship between sodium, potassium, calcium, phosphorus, magnesium and zinc and their excretions in stool and urine or serum concentration.

抄録

Sodium (Na), potassium (K), calcium (Ca), phosphorus (P), magnesium (Mg) and zinc (Zn) balances were studied for three consecutive days using five healthy, male subjects in their 20s. Based on the results of the study, the correlation between the intake levels and excretions in stool and urine or serum concentrations was analyzed.<br>1) In the balance study, the ingested Na, K and P were mostly excreted in urine. The excretion rate in urine as against the intake was highest for Na at 85%, followed by 84% for P and 74% for K. Conversely, Ca, Mg and Zn were excreted in stool at higher rates, excretions in urine being as low as 38% for Ca, 25% for Mg and 7.1% for Zn.<br>2) Analysis of the correlation between the intake and excretion in stool revealed that only K showed a positive correlation with statistical significance.<br>3) Na (r=0.974) and K (r=0.891) showed statistically significant positive correlation between the intake and excretion in urine.<br>4) There was no statistically significant correlation between the intake and serum concentration of any of these minerals.<br>5) Of the methods for estimating intake levels of Na, K, Ca, P, Mg and Zn from their excretions in urine and stool and serum concentrations, estimation from urinary chlorine is well known. The present study showed that excretions of Na and K in 24 hour urine are also useful for estimating the intake levels of these minerals.

収録刊行物

  • 栄養学雑誌

    栄養学雑誌 49 (1), 35-44, 1991

    特定非営利活動法人 日本栄養改善学会

被引用文献 (2)*注記

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詳細情報 詳細情報について

  • CRID
    1390282681524406272
  • NII論文ID
    130003448222
  • DOI
    10.5264/eiyogakuzashi.49.35
  • ISSN
    18837921
    00215147
  • 本文言語コード
    ja
  • データソース種別
    • JaLC
    • Crossref
    • CiNii Articles
  • 抄録ライセンスフラグ
    使用不可

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