高コレステロール血症患者における玄米食摂取による脂質代謝改善効果

  • 上野 和行
    新潟薬科大学薬学部薬物動態学研究室
  • 福本 恭子
    新潟薬科大学薬学部薬物動態学研究室
  • 三星 知
    社会医療法人新潟勤労者医療協会下越病院薬剤課
  • 本田 裕加
    社会医療法人新潟勤労者医療協会下越病院看護部
  • 五十嵐 幸子
    社会医療法人新潟勤労者医療協会下越病院栄養課
  • 長井 一彦
    社会医療法人新潟勤労者医療協会下越病院薬剤課
  • 岡島 英雄
    社会医療法人新潟勤労者医療協会下越病院循環器科

書誌事項

タイトル別名
  • Studies on the effects of brown rice diet on lipid metabolism in cholesterolemia
  • コウコレステロール ケツショウ カンジャ ニ オケル ゲンマイショク セッシュ ニ ヨル シシツ タイシャ カイゼン コウカ

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抄録

The Effects of a brown rice diet on clinical laborator y data in cholesterolemia patients (n=20, 2 men and 18 women) were studied. They had been diagnosed with cholesterolemia having over a 180 mg/dL total cholesterol level and received HMG-CoA reductase inhibitors for treatment of their cholesterolemia. All of the patients usually ingested a polished rice diet. They ingested a brown rice diet instead of a polished one 2 out of 3 meals ( breakfast, lunch and dinner ) for 3 months. The mean levels of the total cholesterol and LDL-cholesterol after the study had significantly decreased more than those before the stud y. There was a tendency that the triglyceride after the study had decreased. Also, the mean levels of serum creatinine and blood urea nitrogen after the study had significantly decreased more than those before the study. These results suggested that the ingestion of a brown rice diet suppor ts health care by improving lipidsis in cholesterolemia.

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参考文献 (3)*注記

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