ESRスピントラップ法によるトマトジュースの活性酸素消去能評価

  • 亀谷 宏美
    国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構食品研究部門
  • 庄司 俊彦
    国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構果樹茶業研究部門
  • 小田切 雄司
    キッコーマン株式会社研究開発本部
  • 小幡 明雄
    キッコーマン株式会社研究開発本部
  • Trivittayasil Vipavee
    国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構食品研究部門
  • 蔦 瑞樹
    国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構食品研究部門

書誌事項

タイトル別名
  • Evaluation of the reactive oxygen species scavenging abilities of tomato juice using ESR spin trapping method
  • ESR スピントラップホウ ニ ヨル トマトジュース ノ カッセイ サンソ ショウキョノウ ヒョウカ

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抄録

<p> Using the electron spin resonance spin trap method, we evaluated the ability of carotenoids (lycopene, β-carotene) in tomato juice to scavenge hydroxyl radicals, alkoxy radicals, superoxide radicals, and singlet oxygen. The lycopene content in tomato juice highly contributed to its hydroxyl radical- and singlet oxygen-scavenging ability. This tendency was found to be particularly notable in dark-red tomato juice with high lycopene content. The contribution of β-carotene, whose content is high in yellow tomato juice, to the radical-scavenging ability was higher than that found in juice from tomatoes of other colors. The reactive oxygen species-scavenging ability of tomato juice was variable, suggesting that the scavenging ability depended on the types of carotenoids contained in the tomato.</p>

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