多糖類とコレステロール代謝 6  各種多糖類がラットの血清および肝臓コレステロール値に及ぼす影響

書誌事項

タイトル別名
  • Effects of Polysaccharides on Cholesterol Metabolism (Part 6)
  • タトウルイ ト コレステロール タイシャ 6 カクシュ タトウルイ ガ シロネ
  • 各種多糖類がシロネズミの血清および肝臓コレステロール値に及ぼす影響

この論文をさがす

抄録

In this study, the hypocholesterolemic effects of various polysaccharides, gums, carrageenan, xylan, pectin, inulin, derivatives of alginic acid, cellulose, starches, bacteria gums and konjac flour on rats fed a hypercholesterolemic diet containing 1% cholesterol and 0.25% bile salts were examined.<br>1. Serum and liver cholesterol depressing activity of pectin, konjac flour and guar gum were reconfirmed in rats fed a hypercholesterolemic diet. Locust bean gum, alginic acid and Na-alginate also decreased elevation of the liver cholesterol level.<br>2. Bacteria gum produced by Bacillus polymyxa No. 271 depressed significantly the elevation of serum and liver cholesterol level due to dietary cholesterol.<br>3. Bacteria gum produced by Alcaligenes faecalis var. myxogenes was effective for the depression of cholesterol level in the liver of rats fed a hypercholesterolemic diet.

収録刊行物

  • 栄養学雑誌

    栄養学雑誌 33 (6), 273-281, 1975

    特定非営利活動法人 日本栄養改善学会

被引用文献 (7)*注記

もっと見る

詳細情報 詳細情報について

問題の指摘

ページトップへ