市販香辛料の熱ルミネッセンス (TL) 及び光ルミネッセンス (PSL) 応答の比較

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  • Thermoluminescence and Photo stimulated luminescence measurements on commercial spices.
  • シハン コウシンリョウ ノ ネツ ルミネッセンス TL オヨビ ヒカリ ルミネッセンス PSL オウトウ ノ ヒカク

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抄録

Four kinds of commercial spices (white pepper, black pepper, garlic powder and red pepper) were subjected to a novel photo stimulated luminescence (PSL) method and results were compared with those in European Standard (CEN) PSL and thermoluminescence (TL) methods. Three samples of different maker for each spice were purchased from retailers in Tsukuba and Tokyo area and subjected to the analysis. When the TL ratios of spice sample were greater than 0.1 and a Glow1 maximum wasobserved in a range of 190-200 ℃, the .photon counts in a novel PSL analysis significantly raised just after LED illumination and then gradually decreased. And for these samples the PSL counts by a CEN standard analysis were greater than 5000. On the other hand, the photon counts were almost constant in the samples whose TL ratio was less than 0.1 and a PSL count in a CEN standard analysis was less than 700. The results in the novel PSL method are well consistent with other detection methods, both TL and CEN standard PSL. These results suggest that the novel PSL method is useful for the detection of irradiation in commercial spices.

4種類の香辛料について, それぞれ3つの異なるメーカーの市販試料を収集し, TLおよびPSL測定を行った. TL比が0.より大きくかつ150℃~250℃の範囲にGlow1の発光極大を持つ試料では, PSL測定における発光がLED による光照射直後に増加し次第に減衰するパターンを示した. これらの試料では, 従来のCEN標準分析法におけるPSL 測定装置で求めた発光積算値も5000カウントを越えていた. 一方Glow1に大きな発光極大が認められず, TL比も0.1を下回る試料では, PSL測定における発光量は, LED照明の点灯後も変化がほとんど認められず, CEN標準分析法におけるPSLカウントも, ほとんどの場合で700カウントを下回っていた. 以上から市販香辛料において, 新規PSL法と, TL測定およびCEN標準PSL法の結果に良好な相関関係があることが確認され, 新規PSL法の放射線照射検知技術としての有効性が示された.

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