元素分析計―同位体比質量分析計(EA-IRMS)によるうなぎ加工品試料の炭素・窒素・酸素安定同位体比分析の試験所間比較

  • 鈴木 彌生子
    独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所食品分析研究領域
  • 一色 摩耶
    独立行政法人農林水産消費安全技術センター本部表示監
  • 佐藤 里恵
    SIサイエンス株式会社杉戸事業所分析センター
  • 中下 留美子
    独立行政法人森林総合研究所野生動物研究領域

書誌事項

タイトル別名
  • Interlaboratory Comparison of Processed Eel Samples for Carbon, Nitrogen, and Oxygen Isotope Ratios Using EA-IRMS System
  • アナリティカルレポート 元素分析計-同位体比質量分析計(EA-IRMS)によるうなぎ加工品試料の炭素・窒素・酸素安定同位体比分析の試験所間比較
  • アナリティカルレポート ゲンソ ブンセキケイ-ドウイタイヒ シツリョウ ブンセキケイ(EA-IRMS)ニ ヨル ウナギ カコウヒン シリョウ ノ タンソ ・ チッソ ・ サンソ アンテイ ドウイタイヒ ブンセキ ノ シケンジョ カン ヒカク

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抄録

In previous studies, stable carbon, nitrogen and oxygen isotope analyses were probably a useful tool for tracing the geographical origin of processed eels. However, the lack of a reliable technique for isotope ratio measurements is significantly regrettable, and should be improved immediately. Here, we present results of an inter-laboratory test on the EA-IRMS determination of stable carbon, nitrogen and oxygen isotopic compositions (δ13C, δ15N and δ18O) in processed eel samples. The processed eel samples were distributed and analyzed by a total of 5 laboratories. The variations of the standard deviations for δ13C (− 18.7‰ ± 0.2‰) and δ15N (+ 13.4‰ ± 0.3‰) among laboratories were not very large compared to the instrument uncertainties. The δ18O values (+ 16.5‰ ± 3.1‰) in processed eel samples showed a large variation among laboratories. This may have been caused by much the contamination of N2 to the CO peak on the EA-IRMS chromatogram, and may be improved by using a longer GC column or Purge & trap columns for chromatographic separation.

収録刊行物

  • 分析化学

    分析化学 63 (3), 275-278, 2014

    公益社団法人 日本分析化学会

被引用文献 (1)*注記

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