脂質過剰食の過剰量摂取において,エゴマ油は血液のトリアシルグリセロールと総コレステロールレベルをオリーブ油より抑制した

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  • In excessive intake of high fat diet, egoma oil showed lower level of triacylglycerol and total cholesterol in blood than olive oil
  • シシツ カジョウショク ノ カジョウリョウ セッシュ ニ オイテ,エゴマユ ワ ケツエキ ノ トリアシルグリセロール ト ソウ コレステロールレベル オ オリーブユ ヨリ ヨクセイ シタ

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抄録

40020485309

脂質過剰食(HFD)は糖質の代わりに脂質の摂取量が増加するため,同一カロリー数でみると標準食に比べて量的に顕著に少ないので,過剰摂取になる傾向がある。そこで,本研究では,脂質過剰食の過剰量摂取の影響をオリーブ油とエゴマ油において比較検討を行った。過剰量として標準量の130%総カロリー,ダイエット量として標準量の70%総カロリーの緩和な条件で行った。 結果は,体重,身長,腹囲は過剰量摂取の方が標準量摂取より有意に増加した。対照的にダイエット量では過剰量と標準量に比べて有意に低いのが認められた。血液中のトリアシルグリセロールと総コレステロールは,ラットの標準食とHFDにおいてオリーブ油の方がエゴマ油より過剰量摂取で高くなった。ダイエット量摂取では標準量に比べてオリーブ油とエゴマ油ともに有意に低下した。 肝臓のトリアシルグリセロールと総コレステロールは,標準食及びHFDともに過剰量摂取は標準量摂取と同じレベルであった。一方,ダイエット量摂取では標準食およびHFDにおいて,オリーブ油とエゴマ油ともに脂質の違いに関わらず過剰量と標準量に比べて有意に低いのが認められた。 肝臓のグリコーゲンの場合,過剰量摂取は標準量と同じレベルであった。 結論として,HFDのように脂質を過剰摂取する場合は目的に応じて脂質の質を考慮して選択するとより効果的であることが示唆された。

The volume of high fat diet (HFD) are seen to be less in the same total calories because it includes larger amount of fat which calories produce more than twice compared with carbohydrates and proteins. Therefore, HFD has tendency to eat excessive than standard diet. The aim of this study is to investigate the effect of excessive intake of HFD with using olive oil (n-9 series, oleic acid) and egoma oil (n-3 series, α-linolenic acid) on blood and liver. The each volume of diet was set as excess :1.3 times of standard rat diet, less diet: 0.7 times of standard diet. The results showed that body weight, height and abdominal length of excess diet for sixteen weeks were higher than standard diet. In contrast, less diet showed significantly lower than standard and excess diets. Triacylglycerol and total cholesterol of blood with egoma oil showed lower than olive oil in standard and excess diets. Less intake (×0.7) showed significantly lower than standard and excess as previous our study (×0.6). In liver, triacylglycerol and total cholesterol of excess showed similar levels as standard diets in spite of the differences of olive oil and egoma oil. As same as blood, less diet showed significantly lower than standard diet in liver. Glycogen level of excess diet was as same as standard diet. Conclusion of this study suggests that the quality of lipid must be important to use depend on the purpose to eat, especially in excess of HFD.

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