Studies on enzymatic assay for pectin and lowering effect of pectin on serum cholesterol level ペクチンの酵素的定量法とペクチンによる血清コレステロール値低下作用に関する研究

この論文をさがす

著者

    • 小関, 正道 コセキ, マサミチ

書誌事項

タイトル

Studies on enzymatic assay for pectin and lowering effect of pectin on serum cholesterol level

タイトル別名

ペクチンの酵素的定量法とペクチンによる血清コレステロール値低下作用に関する研究

著者名

小関, 正道

著者別名

コセキ, マサミチ

学位授与大学

京都大学

取得学位

農学博士

学位授与番号

乙第7430号

学位授与年月日

1991-01-23

注記・抄録

博士論文

目次

  1. 論文目録 / (0001.jp2)
  2. CONTENTS / p1 (0005.jp2)
  3. ABBREVIATIONS / p3 (0006.jp2)
  4. INTRODUCTION / p1 (0007.jp2)
  5. CHAPTER I Enzymatic assay for pectin / p5 (0009.jp2)
  6. CHAPTER II Effects of pectin on the emulsification and the lipase reaction / p18 (0016.jp2)
  7. Section 1 Effects of pectin and gum arabic on the emulsification, the lipase reaction, and the plasma cholesterol level in rats / p18 (0016.jp2)
  8. Section 2 Repression of lipase activity by pectin / p31 (0022.jp2)
  9. CHAPTER III Interaction between lipids and pectin / p39 (0026.jp2)
  10. Section 1 Incorporation of taurocholate by pectin in the presence of calcium ions / p39 (0026.jp2)
  11. Section 2 Interaction between dietary cholesterol or fatty acids and water-soluble dietary fibers and increase in cholesterol excretion by pectin in rats / p45 (0029.jp2)
  12. CHAPTER IV Effects of pectin and lard on the production of short-chain fatty acids in the cecum, growth of colonic bacteria, and the liver cholesterol level in rats / p56 (0035.jp2)
  13. CONCLUSION / p71 (0042.jp2)
  14. ACKNOWLEDGEMENTS / p74 (0044.jp2)
  15. LIST OF PUBLICATIONS / p76 (0045.jp2)
0アクセス

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    500000073152
  • NII著者ID(NRID)
    • 8000000073347
  • DOI(NDL)
  • NDL書誌ID
    • 000000237466
  • データ提供元
    • NDL-OPAC
    • NDLデジタルコレクション
ページトップへ