澤山 茂 Sawayama Shigeru

ID:1000000078213

Department of Biopharmaceutics, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Chiba University (2007年 CiNii収録論文より)

同姓同名の著者を検索

論文一覧:  66件中 1-20 を表示

  • 1 / 4
  • Down-Regulation of Hepatic Transporters for BSP in Rats with Indomethacin-Induced Intestinal Injury

    Fujiyama Nobuhiro , Shitara Yoshihisa , Ito Kousei [他] , MASUBUCHI Yasuhiro , HORIE Toshiharu

    Previous reports have demonstrated that an intestinal injury causes hypofunctions of the liver associated with down-regulations of cytochrome P450, but an influence on hepatic transporters remains unc …

    Biological & pharmaceutical bulletin 30(3), 556-561, 2007-03-01

    J-STAGE 医中誌Web DOI 参考文献45件

  • 知覚プロセスを考慮したトマトのおいしさの総合的評価

    玉木 有子 , 阿久澤 さゆり , 澤山 [他]

    日本官能評価学会誌 7(1), 25-36, 2003-04

    被引用文献1件

  • Plasma Retinol Binding Protein for Monitoring the Acetaminophen-induced Hepatotoxicity

    ISOZAKI Masanao , ITO Kousei , MASUBUCHI Yasuhiro , HORIE Toshiharu

    Drug metabolism and pharmacokinetics 17(6), 540-545, 2003-02-20

    医中誌Web 参考文献27件

  • Induction of Cytochrome P450 1A1 in Mice by Repeated Oral Administration of Propranolol

    NARIMATSU Shizuo , MOCHIDA Masayuki , UENO Koichi , HORIE Toshiharu , YAMAMOTO Shigeo , SUZUKI Tokuji

      Pretreatment of adult male C57BL/6 mice with propranolol (PL, 100 mg/kg, <i>p.o.</i>, once a day for five days) significantly increased PL <i>N</i>-deisopropylase activity an …

    Drug metabolism and pharmacokinetics 17(1), 54-59, 2002-03-29

    J-STAGE 医中誌Web DOI 参考文献29件

  • 甘味嗜好と快適甘味強度および摂満足量の関係

    定岡 永子 , 阿久澤 さゆり , 澤山 [他] , 飯田 文子 , 山口 静子

    日本味と匂学会誌 = The Japanese journal of taste and smell research 8(3), 485-488, 2001-12-01

    参考文献1件 被引用文献1件

  • Inactivation of Rat Cytochrome P450 2D Enzyme by a Further Metabolite of 4-Hydroxypropranolol, the Major and Active Metabolite of Propranolol

    Narimatsu Shizuo , Arai Takayuki , Masubuchi Yasuhiro [他] , HORIE Toshiharu , HOSOKAWA Masakiyo , UENO Koichi , KATAOKA Hiroyuki , YAMAMOTO Shigeo , ISHIKAWA Tsutomu , CHO Arthur K.

    Repetitive administration of propranolol (PL) in rats decreases the activities of cytochrome P450 (CYP) 2D enzyme(s) in hepatic microsomes. We examined the properties of 4-hydroxypropranolol (4-OH-PL) …

    Biological & pharmaceutical bulletin 24(9), 988-994, 2001-09-01

    J-STAGE 医中誌Web DOI 参考文献33件 被引用文献3件

  • 甘味嗜好に関わる要因の構造解析

    池田 菜穂子 , 諸橋 奈央子 , 阿久澤 さゆり [他] , 澤山 , 飯田 文子 , 山口 静子

    日本味と匂学会誌 = The Japanese journal of taste and smell research 7(3), 605-608, 2000-12-01

    参考文献1件 被引用文献2件

  • 湿熱処理カタクリ澱粉の糊化特性とゾル-ゲル転移点近傍の弾性挙動

    相川 りゑ子 , 阿久澤 さゆり , 澤山 [他] , 川端 晶子

     カタクリ鱗茎から澱粉を調製し,対照として馬鈴薯および食用カンナ澱粉の未処理と湿熱処理澱粉を用いて,糊化特性とゾルーゲル転移点近傍の弾性挙動を検討し,ゲル化機構を推測した. カタクリ澱粉をはじめ,いずれの澱粉も湿熱処理澱粉は未処理澱粉に比べて,膨潤力および溶解度ともに抑制される傾向が認められた.未処理澱粉のX線回折図形はいずれもB図形であったが,湿熱処理を行うことにより,カタクリ澱粉は第4a環と第 …

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 46(2), 151-157, 1999-06-30

    日本農学文献記事索引 J-STAGE DOI 参考文献24件 被引用文献1件

  • Contribution of Flavin-Containing Monooxygenase and Cytochrome P450 to Imipramine N-Oxidation in Rat Hepatic Microsomes

    Narimatsu Shizuo , yamamoto Shigeo , Kato Rika [他] , MASUBUCHI Yasuhiro , HORIE Toshiharu

    Enzymatic formation of desipramine (DMI) and imipramine N-oxide (IMINO) was kinetically characterized in rat liver microsomes at pH 8.5 and 7.5 The formation of IMINO was quickly suppressed by the pre …

    Biological & pharmaceutical bulletin 22(6), 567-571, 1999-06-15

    J-STAGE 医中誌Web DOI 参考文献20件 被引用文献1件

  • Biphasic Kinetics of Imipramine N-Oxidation in Rat Brain Microsomes

    Narimatsu Shizuo , Yamamoto Shigeo , Koitabashi Tomomi [他] , KATO Rika , MASUBUCHI Yasuhiro , SUZUKI Tokuji , HORIE Toshiharu

    Imipramine (IMI) N-oxidase activity in brain microsomes from rats of both sexes was determined by high performance liquid chromatography, and compared with the results in rat liver microsomes. Brain a …

    Biological & pharmaceutical bulletin 22(3), 253-256, 1999-03-15

    J-STAGE 医中誌Web DOI 参考文献23件

  • 日韓甘味嗜好に関する国際比較

    山口 静子 , 高 英秀 , 澤山 , 阿久澤 さゆり , 川田 雅美 , 佐野 香 , 金 賢淑

    日本味と匂学会誌 = The Japanese journal of taste and smell research 5(3), 411-414, 1998-12-01

    参考文献2件 被引用文献1件

  • 東京農業大学栄養科学科調理科学研究室

    山口 静子 , 澤山 , 阿久澤 さゆり

    日本味と匂学会誌 = The Japanese journal of taste and smell research 5(2), 165, 1998-08-01

  • 生および凍結乾燥ヤマノイモの曳糸特性

    新井 貞子 , 阿久澤 さゆり , 澤山 [他] , 川端 晶子

    A series of studies were carried out to obtain information on the effects of the concentration and heat treatment on the spinnability of raw and freeze-dried yams. Mashed raw and freeze-dried yams wer …

    日本家政学会誌 49(10), 1079-1087, 1998

    CiNii 外部リンク 参考文献24件 被引用文献2件

  • 凍結乾燥じゃがいも(凍みいも)の構成成分

    本田 佳代子 , 阿久澤 さゆり , 澤山 [他] , 中村 重正 , 川端 晶子

    凍みいも2種を山梨県鳴沢村より,ブランコ,ニグロをボリビアより入手した。一般成分と糊化特性を検討し以下の結果を得た。1. 一般成分は,澱粉含量は56%であった。窒素含量も少なく生じゃがいもに比べて成分の変化がみられた。総食物繊維量は,生じゃがいもに比べて顕著に増加しており,中でもリグニンの含量が高かった。2. 示差走査熱量分析では,糊化開始温度が生じゃがいもに比べて凍みいもはわずかであるが高温側で …

    日本調理科学会誌 30(3), 226-231, 1997

    CiNii 外部リンク 参考文献20件 被引用文献1件

  • 湿熱処理馬鈴薯およびトウモロコシ澱粉の糊化特性

    川端 晶子 , 高瀬 直明 , 阿久澤 さゆり [他] , 澤山

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 43(4), 471-477, 1996-12-01

    参考文献27件 被引用文献6件

  • Stereoselectivity in Bunitrolol 4-Hydroxylation in Liver Microsomes from Marmosets and Japanese Monkeys

    Narimatsu Shizuo , Gotoh Masumi , Masubuchi Yasuhiro [他] , HORIE Toshiharu , OHMORI Shigeru , KITADA Mitsukazu , KAGEYAMA Takashi , ASAOKA Kazuo , YAMAMOTO Ikuo , SUZUKI Tokuji

    The stereoselectivity in 4-hydroxylation of bunitrolol (BTL), a β-adrenoreceptor blocking agent, was examined in liver microsomes from monkeys (marmosets and Japanese monkeys) and compared with the re …

    Biological & pharmaceutical bulletin 19(11), 1429-1433, 1996-11-15

    J-STAGE 医中誌Web DOI 参考文献19件 被引用文献4件

  • 湿熱処理澱粉糊液のクリープ特性と動的粘弾性 : 食品

    川端 昌子 , 阿久澤 さゆり , 澤山 , 矢崎 利昭 , 大坪 泰文

    日本農藝化學會誌 70(臨時増刊), 199, 1996-03-05

    CiNii PDF - オープンアクセス 

  • 凍結乾燥ヤマノイモのレオロジー的性質

    新井 貞子 , 阿久澤 さゆり , 澤山 [他] , 川端 晶子

    Selected rheological properties of three kinds of freeze-dried yam (Nagaimo, Ichouimo and Tsukuneimo) were investigated. The viscogram behaviour of each sample by Brabender DC-3 showed low viscosity a …

    日本家政学会誌 47(6), 555-562, 1996

    CiNii 外部リンク 参考文献20件 被引用文献6件

  • 凍結乾燥ヤマノイモのかるかん原料適性

    新井 貞子 , 阿久澤 さゆり , 澤山 [他] , 川端 晶子

    Raw and freeze-dried yams (Nagaimo, Ichouimo and Tsukuneimo) were studied for use as karukan material. 1) A significant correlation was apparent between the specific gravity of the dough and the expan …

    日本家政学会誌 47(10), 987-996, 1996

    CiNii 外部リンク 参考文献9件 被引用文献5件

  • 多糖類混合ゲルの機器測定および官能評価

    渡邉 純子 , 阿久澤 さゆり , 澤山 , 川端 晶子

    カードランのデザートゼリーへの利用法を検索する目的でカードランにペクチン、カラギーナン、キサンタンガムを混合し、各種混合ゲルの特性を機器測定および官能評価によって比較検討した。(1)示差走査熱量測定による熱的性質では、カードラン単独では60℃と150℃付近の吸熱ピークが認められ、混合ゲルにすると、吸熱ピークの出現温度が変化したが、カードランの影響が大きく寄与した。(2)テクスチャー特性値では凝集性 …

    日本調理科学会誌 29(2), 80-86, 1996

    CiNii 外部リンク 参考文献31件 被引用文献1件

  • 1 / 4
ページトップへ