Search Results 1-14 of 14

  • Sexuality in plants, unveiled from genome evolution  [in Japanese]

    赤木 剛士

    … We have elucidated the molecular mechanism of sex determination in persimmons (Diospyros spp.), where the Y-encoded smRNA gene OGI can repress the female-determining gene MeGI, and also in kiwifruits (Actinidia spp.), where the Y-encoded two sex determinants, Shy Girl and Friendly Boy, control gynoecium and androecium development, respectively. …

    岡山大学農学部学術報告 (109), 37-40, 2020-02-01

    IR 

  • Food habits of raccoon dogs in Ura-Takao, a non-urban area, west of Tokyo  [in Japanese]

    Takatsuki Seiki , Yamasaki Isamu , Shirai Soichi

    <p>人為的影響の少ない東京西部の裏高尾のタヌキの食性を調べたところ,人工物は出現頻度5.0%,ポイント枠法による平均占有率0.4%に過ぎなかった.果実・種子が一年を通じて重要で,出現頻度(果実98.0%,種子93.1%),平均占有率(果実30.0%,種子25.7%)とも高かった.季節的には春は果実,種子,昆虫の占有率が20%前後を占め,夏には種子が36.7%に増加した.秋には果実が7 …

    Honyurui Kagaku (Mammalian Science) 60(1), 85-93, 2020

    J-STAGE 

  • Differential Constitution in Promoter Region Leads to a Phenotype with a Lower Allergic Actinidin Level in Yellow-fleshed Kiwifruit (<i>Actinidia chinensis</i>)

    Kamiyoshihara Yusuke , Nakamura Takuya , Itagaki Yasuharu , Asada Shinichi , Aoki Takashi , Mizuno Shinji , Watanabe Keiichi , Inoue Hiroaki , Tateishi Akira

    … <p>Actinidin is a major protein contained in kiwifruit (<i>Actinidia</i> … spp.). … Given that consumption of fresh kiwifruit has increased globally, development of <i>Actinidia</i> … In the present study, we examined variations in the actinidin level in <i>Actinidia</i> …

    The Horticulture Journal 87(2), 288-296, 2018

    J-STAGE 

  • Characteristics of <i>Pseudomonas syringae</i> pv. <i>actinidifoliorum</i> causing bacterial leaf spot of <i>Actinidia </i>spp. in Japan  [in Japanese]

    SAWADA H. , FUJIKAWA T. , KITA N. , ORIHARA N. , SHINOZAKI T. , SHIMIZU S. , NAKAUNE R. , TAKIKAWA Y.

    <p><i>Pseudomonas syringae</i> pv. <i>actinidifoliorum</i>(Psaf)のわが国における分布実態を把握するために,マタタビ属植物由来の国内産菌株を対象として,<i>hopO1</i>を標的としたPCR検定を行った.その結果,牛山ら(日植病報 58: 426–4 …

    Japanese Journal of Phytopathology 83(3), 136-150, 2017

    J-STAGE  JASI 

  • Food habits of the Japanese marten at Uenohara, eastern Yamanashi, central Japan  [in Japanese]

    Minowa Atsushi , Shimooka Yuriko , Takatsuki Seiki

    … し,以下のような点は本調査地に特徴的であった;1)春に葉と昆虫類も利用すること,2)秋に甲殻類も利用すること,3)秋に利用する果実の中に,他の多くの調査地でよくテンが利用するサルナシ<i>Actinidia arguta</i>がほとんど検出されないこと.占有率-順位曲線は,ある食物品目の糞ごとの占有率を上位から下位に配する.これにより,同じ平均値であっても一部の占有率が大きくて他が小さいか,全体 …

    Honyurui Kagaku (Mammalian Science) 57(1), 1-8, 2017

    J-STAGE 

  • A long-term study of the food habits of the Japanese marten in northern Kyushu, Japan, with reference to the increased population of sika deer  [in Japanese]

    Adachi Takayuki , Kuwahara Yoshiko , Takatsuki Seiki

    過去10年でシカ(ニホンジカ)が増加した北九州において、シカによる植生変化が直接・間接にテンの食性に及ぼす影響を示すために、福岡県南部の籾岳において2004年から2014年までの11年間に採集した7,091個のテンの糞を分析した。シカが増加した11年間にテン糞中のシカの毛の出現頻度は上昇する一方、キイチゴ類や一部の昆虫の出現頻度は低下した。出現頻度は果実が75.6%と最も高く、次いで昆虫類が27. …

    Japanese Journal of Conservation Ecology 21(2), 203-217, 2016

    J-STAGE 

  • Sugar and Organic Acid Composition in the Fruit Juice of Different Actinidia Varieties

    NISHIYAMA Ichiro , FUKUDA Tetsuo , SHIMOHASHI Atsuko , OOTA Tadachika

    … Soluble sugars, sugar alcohol, and organic acid contents in <I>Actinidia</I> … Most <I>Actinidia</I> … Regarding the organic acid component, citric and quinic acids predominated over malic acid in all <I>Actinidia</I> …

    Food Science and Technology Research 14(1), 67-73, 2008-01-01

    J-STAGE  References (30)

  • Temporal changes in the population density and diet of brown bears in eastern Hokkaido, Japan

    SATO Yoshikazu , AOI Toshiki , KAJI Koichi , TAKATSUKI Seiki

    … Berries, including Rubus spp. … and Actinidia kolomicta, were dominant late summer foods. …

    Mammal Study 29(1), 47-53, 2004-06-01

    IR  J-STAGE  References (37) Cited by (8)

  • Varietal Differences in Actinidin Concentration and Protease Activity in the Fruit Juice of Actinidia arguta and Actinidia rufa  [in Japanese]

    NISHIYAMA Ichiro , FUKUDA Tetsuo , OOTA Tadachika

    サルナシおよびシマサルナシ果実に含まれるアクチニジンについての基礎データを得ることを目的として、8品種を対象として、果汁中に含まれるアクチニジン濃度およびプロテアーゼ活性に関する調査を行った。キウイフルーツの主要な経済栽培品種である'ヘイワード'と比較すると、'信山'、'平野'、'月山'および'光香'の4種の果実では、アクチニジンが豊富であり、一方、'香粋'、'淡路'および'長野'果実では、アクチ …

    Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 73(2), 157-162, 2004-03-15

    J-STAGE  NDL Digital Collections  JASI  References (16) Cited by (1)

  • (427) Phytophthora Rots of Kiwi Fruit Tree Actinidia delicios a Caused by Phytophthora citrophthora and of Hedera spp. by P. citrophthora and P. drechsleri  [in Japanese]

    Uematsu S. , Sekiyama K. , Ohkubo H. , Suzui T. , Shiota A. , Horie H.

    Annals of the Phytopathological Society of Japan 64(4), 433, 1998-08-25

  • The plant species eaten by hazel grouse in the southern part of the Russian Far East

    NECHAEV Vitalii A. , FUJIMAKI Yuzo

    … 冬芽が食べられた主な種は,Salix spp.,Betula spp.,Acer spp.,Chosenia arbutifolia,Alnus hirsuta,Carpinus cordata,Corylus spp.,Lonicera sppであった。 … 蔓植物ではActinidia spp.とVitis amurensisの果実がよく食べられていた。 …

    Research bulletin of Obihiro University. Natural science 20(2), 133-139, 1997-06

    IR 

  • Killing of climbing plants by herbicides  [in Japanese]

    Ohara Tomio

    … (1) KEIPIN is effective for killing Matatabi (Actinidia polygama) and Fuji (Wisteria floribunda), but not effective to Onidokoro (Discorea Tokoro) and Vitis spp. …

    Transactions of Kansai Branch of the Japanese Forestry Society 1(0), 149-151, 1992

    J-STAGE 

  • Effect of the soft rot on the ethylene production during ripening in kiwifruit.

    HASEGAWA Yoshinori , YANO Masamichi

    キウイフルーツ果実は追熟に伴ってエチレンを生成することは既に多くの報告がある。しかし, 個々の果実のエチレン生成に達するまでの時間は変動幅が大きく, バラツキも大きい。また, キウイフルーツ果実の貯蔵性に大きな産地間差異があり, 追熟の早晩における地域差についても明確となり, 流通上問題となっている。この原因を解明する目的で本研究を行った。<BR>5℃で約6カ月間低温貯蔵後, 20℃で …

    journal of the japanese society for cold preservation of food 16(1), 21-24, 1990

    J-STAGE 

  • Micropipette Method, A New Technique for Detecting Ice-Nucleation Activity of Bacteria and It's Application  [in Japanese]

    MAKINO Takahiro

    筆者が考案したドラモンド社製毛細管を使った新しい氷核活性検定法を用いると,純水の凍結温度は,-20C以下で,物理的衝撃による影響がなかった。また毛細管内試料の温度を容易に,また正確に制御でき,しかも冷媒温度と試料温度間に差がみられなかった。氷核形成温度と毛細管容積の間には0.93以上の相関関係がみられ,容積が大きいほど高温で凍結した。本法は偏差が小さく,氷核形成温度をより正確に測定できる点で,Va …

    Japanese Journal of Phytopathology 48(4), 452-457, 1982

    J-STAGE  JASI 

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