Search Results 1-20 of 5589

  • Declining Sense of Smell in the Elderly : Comparative Study of Elderly and Young on the Odor Detection Threshold  [in Japanese]

    畑江 敬子 , 平野 公美子 , 戸田 貞子 , 竹内 富士雄

    日本食品科学工学会誌 = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 67(5), 163-170, 2020-05

  • Evaluation of the Aroma of Cheese Bread Using Color  [in Japanese]

    森田 亜紀 , 早川 文代 , 香西 みどり

    日本食品科学工学会誌 = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 67(5), 149-162, 2020-05

  • Kansei Design of Cosmetic Products Using Tactile Sensor  [in Japanese]

    齋藤 直輝

    設計工学 = Journal of Japan Society for Design Engineering : 日本設計工学会誌 55(4), 225-231, 2020-04

  • The Influence of Different Washing Temperatures on the Quality and Taste of Bean Sprouts

    嶋田 さおり , 清水 利朗 , Saori Shimada , Toshiaki Shimizu

    … Standard plate counts,physical properties, light intensity and color were measured in bean sprouts washed at 25℃ and 50℃, and sensory evaluation was performed after heating. … As a result, the difference in washing temperature of bean sprout did not affect the number of viable aerobic bacteria,physical properties, light intensity and color, but the bean sprouts washed at 50℃ was evaluated to have less bitterness in sensory evaluation. …

    安田女子大学大学院紀要 = The journal of the Graduate School, Yasuda Women's University (25), 75-81, 2020-03-31

    IR  DOI 

  • <Investigative Report>Evaluation of Palatability of Soltiness in Miso Soup with Milk : Study of Low Salt Effect in Nyuwasyoku(Japanese Food with Milk)  [in Japanese]

    熊崎 稔子 , 舟橋 由美

    愛知学泉大学紀要 = Aichi Gakusen University Review 2(2), 171-175, 2020-03-25

    IR 

  • Where the "impressions" come from?: An analysis of relationships between physical features and personality impressions  [in Japanese]

    作田 由衣子

    人は様々な対象に対して、「温かい‐冷たい」「柔らかい‐硬い」など、多感覚的な印象を知覚する。近年、社会的認知の研究において、人は顔を見ると一瞬のうちに印象判断を行うことや、そうして知覚された印象は様々な社会的場面において行動の手がかりとして用いられることなどが分かってきている。また、単純な図形などを見ただけでも、同様に様々な印象を知覚することは古くから多くの知覚研究により実証されている。しかし、両 …

    実践女子大学生活科学部紀要 = Bulletin of Jissen Women's University Faculty of Human Life Sciences (57), 47-53, 2020-03-09

    IR  DOI 

  • Clothes that seem Tight but can Perform Daily Behavior : Design to Cope with Human Body Deformation due to Movement  [in Japanese]

    山村 美紀 , 石垣 理子 , 猪又 美栄子

    図学研究 = Journal of graphic science of Japan 54(1), 3-12, 2020-03

  • Multidimensional Data Visualization for Investigation of Skin Transparency : Data Analysis between Skin Image Features and Sensory Evaluation  [in Japanese]

    栃木 彩実 , 伊藤 貴之

    映像情報メディア学会技術報告 = ITE technical report 44(10), 269-272, 2020-03

  • Machine Learning in Analyses of the Relationship between Japanese Sake Physicochemical Features and Comprehensive Evaluations

    下藤 悟 , 松井 元子 , 村元 由佳利 , 森山 洋憲 , 加藤 麗奈 , 甫木 嘉朗 , 上東 治彦

    日本食品工学会誌 = Japan journal of food engineering 21(1), 37-51, 2020-03

  • Study on Evaluation Indicators of Hop Aroma for Craft Beer Brewers in Japan  [in Japanese]

    田村 匡嗣 , 駒田 華奈 , 井上 大悟 , 齋藤 高弘

    農業施設 = Journal of the Society of Agricultural Structures, Japan 51(1), 1-11, 2020-03

  • Antioxidant Activity and Sensory Evaluation of Several Herb Teas  [in Japanese]

    白井 睦子 , Mutsuko Shirai

    自家栽培と市販されている数種類のハーブティーの抗酸化活性を比較検討した。その結果、いずれのハーブティーも抗酸化活性を示し、ポリフェノールを含むことが明らかとなった。特に自家栽培のレモンバームやペパーミント、自家栽培のハーブに紅茶をブレンドしたレモンバーム+紅茶、ローズマリー+紅茶で強い抗酸化活性を示した。抗酸化活性とポリフェノール含量との間には強い相関関係が認められ、ハーブティーの抗酸化活性はポリ …

    安田女子大学紀要 = Journal of Yasuda Women's University (48), 297-304, 2020-02-28

    IR  DOI 

  • Product Test Using the Preference Type Sensory Evaluation : the Evaluation of Baked Sweet Potatoes in Singapore  [in Japanese]

    上西 良廣 , ルハタイオパット プォンケオ

    関東東海北陸農業経営研究 = Kantō Tōkai Hokuriku journal of farm management (110), 15-24, 2020-02

  • FUNDAMENTAL STUDY ON EVALUATION METHOD OF HORIZONTAL TRAFFIC VIBRATION FROM THE VIEWPOINT OF HABITABILITY (PART 2): CONSIDERATION OF FORE-AND-AFT VIBRATION AND DUAL-AXIS VIBRATION  [in Japanese]

    YAMAZOE Yoshito , KOYAMA Yuhei , FUKUDA Shintaro , YOKOYAMA Yutaka

    … vibration.</p><p> In this study, we conducted sensory evaluation tests using the vibration waveforms measured in the housing, and considered a performance value that is relative to a human sense of vibration.</p><p> The investigated procedure is described as follows;</p><p> 1) The traffic vibration waveforms measured at the upper floor of a wooden house near a road or railroad were selected.</p><p> 2)Two sensory tests were conducted in the same …

    Journal of Environmental Engineering (Transactions of AIJ) (768), 125-135, 2020-02

    J-STAGE  AIJ 

  • Evaluating Sewing Techniques for Circle Skirt Hems  [in Japanese]

    佐藤 綾

    フレアスカートの裾線はカーブ形状となるため、縫い代を折り上げて裾始末をする場合、ねじれが生じ易く、裾上げが難しいという問題点がある。そこで、縫製経験の少ない学生に主眼を置き、裾始末が簡便にでき、デザインに合わせて好みのシルエット表現ができる縫製方法を選択できる指針について明らかにすることを目的とした。本報では、サテン地を使用したサーキュラースカートの裾始末の方法を選定するために、部分縫い試料 12 …

    文化学園大学・文化学園大学短期大学部紀要 (51), 1-12, 2020-01-31

    IR 

  • Declining Sense of Smell in the Elderly—Comparative Study of Elderly and Young on the Odor Detection Threshold—  [in Japanese]

    Hatae Keiko , Hirano Kumiko , Toda Sadako , Takeutchi Fujio

    <p>高齢者の日常生活における危機管理能力を知ることを目的に,食べ物の劣化の指標として,酢酸,トリメチルアミン,メチルメルカプタン水溶液を選び,濃度をlog比0.5として,酢酸は10段階,トリメチルアミンは11段階,メチルメルカプタンは13段階の濃度の異なる試料を調製した.水と区別できる濃度を検知閾値とした.検知閾値の濃度から順次濃度を上げて,何のにおいかわかった濃度を認知閾値とした. …

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 67(5), 163-170, 2020

    J-STAGE 

  • Evaluation of the Aroma of Cheese Bread Using Color  [in Japanese]

    Morita Aki , Hayakawa Fumiyo , Kasai Midori

    <p>ナチュラルチーズ6タイプ,計13種類を小麦粉に対して10 %添加して焼成したパンの香りの評価方法として色彩による評価方法を検討し,チーズブレッドの香りが色彩を用いて評価できることを明らかにした.また色彩による評価結果は揮発性成分とも関連付けることができ,以下の結果を得た.</p><p>チーズブレッドの香りについて色彩を用いて評価し主成分分析を行った.第1主 …

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 67(5), 149-162, 2020

    J-STAGE 

  • Excellent Properties of Mannosylerythritol Lipid-B (MEL-B) for Cosmetics  [in Japanese]

    SUGAHARA Tomohiro , YAMAMOTO Shuhei , SOGABE Atsushi

    <p>酵母<i>Pseudozyma tsukubaensis</i>が生産するマンノシルエリスリトールリピッド-B(MEL-B)は,糖脂質型バイオサーファクタントとして研究が進められてきた。一方,優れたラメラ形成能と皮膚保湿作用といった機能性に加え,特徴的な使用感を付与する点が高く評価され,化粧品への採用が広がってきている。それに伴って,製剤化に関する研究も進 …

    Oleoscience 20(5), 195-202, 2020

    J-STAGE 

  • COMPARISON OF SHOCK ABSORPTION TEST METHODS OF JUDO FLOOR AND TATAMI REGARDING SAFETY  [in Japanese]

    BAIK Kwon-hyuk , MIKAMI Takamasa

    … Using these test samples, sensory tests were performed in order to quantify sensory evaluation on shock absorption regarding safety of Judo athletes. … The panel members of the tests were 10 university club male athletes.</p><p> Using this safety evaluation scale, the validity of test methods and measured parameters was examined through the measurement and analysis of the samples. …

    Journal of Structural and Construction Engineering (Transactions of AIJ) 85(770), 463-473, 2020

    J-STAGE 

  • Scientific Evaluation of the Procedure Allowing Patients to Easily Press Out a Tablet from the Press-through Pack  [in Japanese]

    Takeshita Harunori , Hamaguchi Tsuneo , Yabuta Arisa , Kita Saori , Wakabayashi Tomoko , Ino Aya , Harada Yuki , Nakagawa Motoko , Nakagawa Michiaki , Hatae Takashi

    <p>PTP 包装から錠剤を押し出す際,高齢者や手指の不自由な患者に対して押し出しやすい方法を提案することは重要な課題である.今回,PTP 包装からの錠剤の押し出し方法について客観的な評価とともに,人を対象とした官能評価試験で検討した.調剤薬局に来局し,同意を得た患者64 名を対象に,PTP 包装からの錠剤の押し出し方法についての官能評価試験を実施した.その結果,『指の腹』が押し出しや …

    The Journal of Community Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 12(1), 31-38, 2020

    J-STAGE 

  • How the Combination of White Rice and Side Dishes Affects the Perceived Intensity of Salty Taste and the Saltiness Preference at the End of Eating Miso Soup  [in Japanese]

    NOMURA Kiyoko , TOMATSU Mikiko , SUGIYAMA Sumi

    <p> 我が国の食事は, 白飯, みそ汁, おかずを交互に食べる食事様式である. 本研究では, みそ汁に, 白飯, あるいは白飯と塩分濃度の異なるおかずを組み合わせ, みそ汁の食べ始めと食べ終わりの塩味の強さ, 好ましさについて検討した. その結果, 食べ終わりは食べ始めよりも, みそ汁の塩味を弱いと感じる組み合わせがあり, 同じ塩分濃度のおかずでも, 種類により影響が異なることが示さ …

    Journal of Home Economics of Japan 71(4), 213-220, 2020

    J-STAGE 

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