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  • Effects of Temperature on Skin Coloration at Different Developmental Stages of Potted 'Ruby Roman' Grape Berries

    Matsuda Kenichi , Katayama-Ikegami Ayako , Higashi Narumi , Sakai Kanoko , Nakano Shinichi , Tamamura Souta , Hayakawa Takahiro , Date Ayaka , Gao-Takai Mei

    <p>36本の5年生'ルビーロマン'ポット栽培樹を用いて,満開後54日目(ベレゾーン以降の13日目)から収穫(満開後90日)までの間,満開後54~63日(54日区),63~72日(63日区),72~81日(72日区)と81~90日(81日区)の4つの生育ステージに分け,全日光環境制御型温室で9日間の低温処理(昼28°C/夜20°C)を行った.低温処理以外の期間は高温室(昼35°C/夜2 …

    Horticultural Research (Japan) 19(1), 29-38, 2020

    J-STAGE  JASI 

  • Effects of Temperature on Skin Coloration at Different Developmental Stages of Detached 'Ruby Roman' Grape Berries

    Matsuda Kenichi , Katayama-Ikegami Ayako , Higashi Narumi , Sakai Kanoko , Nakano Shinichi , Tamamura Souta , Hayakawa Takahiro , Date Ayaka , Gao-Takai Mei

    <p>ブドウ'ルビーロマン'の果粒を供試し,ベレゾーン後の時期別の温度処理が果皮の着色に及ぼす影響を検討するとともに,果皮におけるABAおよび代謝物含量の測定,アントシアニン生合成に関わる転写調節因子と生合成酵素の遺伝子発現解析を行った.'ルビーロマン'では,満開後50日の果粒では18~30°Cのいずれの温度でも,満開後60日および満開後70日の果粒では24°C以下,満開後80日の果粒 …

    Horticultural Research (Japan) 19(1), 39-47, 2020

    J-STAGE  JASI 

  • Prediction of Skin Coloration of Grape Berries from Air Temperature

    Sugiura Toshihiko , Shiraishi Mikio , Konno Shohei , Sato Akihiko

    … <p>To develop a method for predicting the skin color of grape berries of three cultivars of <i>Vitis labrusca</i> … grown in Japan, we investigated the relationship between skin color and air temperature in the grape production areas of 18 prefectures. … When mean air temperature during the 40 days before harvest date was ≥24°C, the skin color ratings of 'Kyoho', 'Pione', and 'Suzuka' were significantly negatively correlated with temperature. …

    The Horticulture Journal 87(1), 18-25, 2018

    J-STAGE 

  • Genetic and Environmental Impacts on the Biosynthesis of Anthocyanins in Grapes

    Azuma Akifumi

    … spp.), it is important to understand how grape coloration is affected by genetic and environmental factors, as this knowledge may contribute to more stable production of high-quality grapes. … The color of berry skins is determined mainly by the quantity and composition of anthocyanins. …

    The Horticulture Journal 87(1), 1-17, 2018

    J-STAGE 

  • Vegetative Growth and Fruit Quality of 'Ruby Roman' Grapevines Grafted on Two Species of Rootstock and Their Tetraploids

    Gao-Takai Mei , Katayama-Ikegami Ayako , Nakano Shinichi , Matsuda Kenichi , Motosugi Hino

    … <p>The growth and berry quality of 'Ruby Roman' (<i>Vitis labruscana</i>) grapevines grafted on two species of rootstock, 'Kober 5BB' ['5BB(2×)'] (<i>V. berlandieri</i> … Furthermore, the berries of 'Ruby Roman' harvested from the grapevines grafted on '5BB(4×)' exhibited a much deeper skin coloration than those harvested from the other grapevines.</p> …

    The Horticulture Journal 86(2), 171-182, 2017

    J-STAGE 

  • Expansion of the treatment stage of girdling for improvement of berry skin coloration in seedless 'Kyoho' grape cultivation  [in Japanese]

    藤島 宏之 , 松田 和也 , 牛島 孝策 [他] , 矢羽田 第二郎

    ブドウ「巨峰」の無核栽培において、果皮の着色向上対策として普及している環状はく皮の処理時期の拡大を図るため、従来の着色開始前(満開34〜35日後)に加えて着色開始後(満開48〜55日後)の主枝部への環状はく皮処理が果実品質に及ぼす影響について比較検討を行った。果実糖度は処理時期にかかわらず処理直後から高くなる傾向にあり、特に着色開始前の環状はく皮処理では、処理14〜20日後に有意に高くなった。成熟 …

    Bulletin of the Fukuoka Agricultural Research Center (29), 70-73, 2010-03

    JASI 

  • Growth and Fruit Quality of 'Kyoho' Grapevines Grafted on Autotetraploid Rootstocks

    MOTOSUGI Hino , YAMAMOTO Yasuhisa , NARUO Takasumi , YAMAGUCHI Daisuke

    … The berries of 'Kyoho' grapevines grafted on tetraploids showed much deeper skin coloration than those of vines grafted on diploid rootstocks. …

    Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 76(4), 271-278, 2007-10-01

    NDL Digital Collections  References (30)

  • Mechanisms for the enhancement of berry skin coloration by girdling at different temperature conditions  [in Japanese]

    YAMANE T. , HAMANA Y. , KOSHITA Y. , AZUMA A. , YAKUSHIJI H.

    園芸学研究. 別冊, 園芸学会大会研究発表要旨 6(2), 156, 2007-09-29

  • Coloration of 'Aki Queen' Grapes in Different Produciton Areas and Improvement of Coloration by Girdling and Cluster Thinning  [in Japanese]

    YAMANE Takayoshi , KATO Junko , SHIBAYAMA Katsutoshi

    広島県内各地における‘安芸クイーン’の着色実態と気温との関係を明らかにするため,栽培条件の異なる7園について,ブドウ‘安芸クイーン’の着色実態を2001年に調査した.また,2005年に栽培条件の異なる着色不良園3園において環状はく皮処理および着果量の軽減による着色改善を試みた.着色は園地により大きく異なり,カラーチャート値(0~5段階)で0.2~4. …

    Horticultural Research (Japan) 6(3), 441-447, 2007-07-15

    J-STAGE  NDL Digital Collections  JASI  References (29) Cited by (1)

  • Effect of Abscisic Acid Treatment at Variable Stages on the Expression of Proper and Deep Color in 'Aki Queen' Grape Berry Skins  [in Japanese]

    KITAMURA Hatsuyoshi , NAKAYAMA Masayoshi , KONDOU Hiroya , NISHIKAWA Yutaka , KOSHIOKA Masaji , HIRATSUKA Shin

    ブドウ‘安芸クイーン’における着色の問題には,着色不良だけでなく果皮が暗赤色となる深色化現象がある.本研究では,‘安芸クイーン’の着色に及ぼすアブシジン酸(ABA)処理の影響を,着色促進と深色化の両面から検討した.満開後54(ベレゾーン),63および72日後に1,000 ppmのABA水溶液を有核果房に散布した.54日処理区では,処理の効果はほとんど …

    Horticultural Research (Japan) 6(2), 271-275, 2007-04-15

    J-STAGE  NDL Digital Collections  JASI  References (16)

  • Effects of Treatment Date, Width of Girdling, and Berry Number of Girdled Shoot on the Coloration of Grape Berries  [in Japanese]

    YAMANE Takayoshi , SHIBAYAMA Katsutoshi

    ブドウ‘安芸クイーン’の結果枝を用いて,環状はく皮処理の時期,幅および果粒数が果皮の着色に及ぼす影響を検討した.実験1として満開後13日および30日に1果房あたりの果粒数を13,32および50粒とし,環状はく皮を処理した.環状はく皮の影響は果粒数が少ない場合に強く現れ,満開後13日処理で果粒肥大,糖およびアントシアニンの蓄積が促進され,満開後30日処理ではアントシアニンと糖 …

    Horticultural Research (Japan) 6(2), 233-239, 2007-04-15

    J-STAGE  NDL Digital Collections  JASI  References (20) Cited by (2)

  • Growth and Fruit Quality of 'Kyoho' Grapevines Grafted on Autotetraploid Rootstocks

    Motosugi Hino , Yamamoto Yasuhisa , Naruo Takasumi , Yamaguchi Daisuke

    コルヒチン処理により作出したブドウ台木 ‘Riparia Gloire de Montpellier’(‘Gloire’, <i>Vitis riparia</i> Michx)および ‘Couderc 3309’(‘3309’, <i>V. riparia</ …

    Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 76(4), 271-278, 2007

    J-STAGE 

  • Effects of Trunk Girdling and Crop Load Levels on Fruit Quality and Root Elongation in 'Aki Queen' Grapevines

    YAMANE Takayoshi , SHIBAYAMA Katsutoshi

    着果量の異なるブドウ'安芸クイーン'(<i>Vitis labrusca</i> L. × <i>V. vinifera</i> L.) 樹において主幹への環状はく皮処理が果実品質および根の伸長に及ぼす影響について調査した.少着果のはく皮処理区では,多着果のはく皮無処理区に比べ,果皮のアントシアニン含量が大きく上昇した.加えて,少着果のは …

    Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 75(6), 439-444, 2006-11-15

    J-STAGE  NDL Digital Collections  JASI  References (31) Cited by (4)

  • Effect of Crop Load on the Expression of Deep Color in 'Aki Queen' Grape Berry  [in Japanese]

    Kitamura Hatsuyoshi , Nakayama Masayoshi , Kondou Hiroya , Nishikawa Yutaka , Koshioka Masaji , Hiratsuka Shin

    ブドウ‘安芸クイーン’では, 果皮が深色化して品種特性の鮮赤色ではない暗赤色な果粒がしばしば出現する. 鮮赤色な適着色果房の生産性を向上させるために, 果色に着果量が及ぼす影響を調べた. 着色開始前の満開後32日に摘粒, 摘心および新梢基部の環状剥皮処理を行い, 1葉あたりの果粒数を0.14, 0.52, 1.53, 2.47の4段階に設定した. 0.14区と0.52区では …

    Horticultural Research (Japan) 4(3), 343-346, 2005

    J-STAGE  NDL Digital Collections  JASI  Cited by (1)

  • Effects of Irradiation with Ultraviolet-A Lamp on Coloration of Grape Berries during Maturation  [in Japanese]

    Kubota Naohiro , Tuchiya MIkio

    ブドウ果実の着色に及ぼす紫外光の影響を明らかにするため、成熟開始後に'グロー・コールマン'では10週間、'ピオーネ'では4週間、UV-Aを昼間だけ照射した。'グロー・コールマン'の場合、照射果房のアントシアニン含量は、処理開始1週間後には対照果房よりも多くなり、4週間後には対照果房の約4倍に達した。収穫時のアントシアニン含量は、照射果房の照射側で最も多く、次いで対照果房の照射側、および照射果房と対 …

    Scientific reports of the Faculty of Agriculture, Okayama University 91, 55-60, 2002-02

    IR  JASI 

  • Diffusive Resistance and Photosynthetic Rate of Leaves and Root Growth and Activity with Emphasis on Berry Coloration in 'Pione' Grapevines  [in Japanese]

    ONO Toshiro , KUBOTA Naohiro , NAKAYAMA Katsutoshi , YODA Seishi , TAKAGI Nobutomo

    ブドウ'ピオーネ'の無核果栽培において, 同一園で毎年果実着色が良好な樹(A樹, B樹)と不良な樹(C樹, D樹)について, 着色や糖含量に違いが生じる原因を葉の生理機能や根の生長と生理活性の面から検討した.新梢葉面積, 収量, 果房重などは樹体間で異なったが, 良好樹, 不良樹間には明確な差がなかった.着色不良樹では, 成熟開始3週間後以降の果皮中のアントシアニン蓄積が著しく劣り, 収穫時には良 …

    Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 69(3), 290-297, 2000-05-15

    J-STAGE  NDL Digital Collections  JASI  References (23) Cited by (2)

  • Fruit Quolity of'Gros Colman'Grapes Produced on Virus-free Vines  [in Japanese]

    OKAMOTO G. , Miki Yoshihiro , Suyama Akiko

    岡山県南部で施設栽培されている晩熟性ブドウの'グローコールマン'では、果実の品質を高めるためにウイルスフリー樹の導入が進められてきた。それによって、多くの場合は果実の着色や糖の蓄積が促進されるようになったが、樹によっては出荷最盛期の12月下旬になると果実の「張り」や食味が低下すると言われている。本研究で主産地の岡山市一宮地区内にある5ケ所の'グロー・コールマン'園で、ウイルスフリー樹と在来樹の果実 …

    Sci. Rep. Fac. Agr. Okayama Univ. (88), 65-71, 1999-02

    IR  JASI  Cited by (1)

  • Vine Growth and Fruit Development of 'Pione'Grapes Planted in Root-Restricted Buried and Raised Beds  [in Japanese]

    WANG Shiping , OKAMOTO Goro , HIRANO Ken

    ブドウ'ピオーネ'の根域制限栽培で,根域を地表下に埋め込む方式と,地上に盛土する方式について,地温,土壌水分および樹体の生長,果実の発育を比較した.なお,盛土方式では,盛土の下部をビニールシートで地面と隔離する区としない区を設けた.<BR>埋込み方式では,4~6月の地温が盛土方式より0.8~1.7°C高かった.また,土壌水分の変動が小さく,灌水回数は盛土•隔離区の約8 …

    Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 66(2), 253-259, 1997-09-15

    J-STAGE  JASI  References (17) Cited by (1)

  • Shoot Growth and Berry Development with Emphasis on Berry Coloration in 'Pione' Grapes.  [in Japanese]

    Ono Toshiro , Hiramatsu Ryuichi , Kubota Naohiro , Yoda Seishi , Takagi Nobutomo , Shimamura Kazuo

    ブドウ'ピオーネ'の無核果栽培において,同一園で毎年着色が良好な樹と不良な樹を用いて,着色に違いが生じる原因を新梢生長や果実発育の面から検討した.<BR>新梢伸長,新梢当たりの葉面積および葉のクロフィル含量には着色良好樹と不良樹の間に差はほとんど認められなかった.単位面積当たりの収量は着色不良樹よりも良好樹でわずかに多かった.果粒肥大にも両者に大きな差はなかったが,不良樹では果粒軟化日 …

    Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 61(4), 779-787, 1993

    J-STAGE  JASI  Cited by (4)

  • Effect of Soil Moisture on Vine Growth and Fruit Production of Kyoho Grapes Growing on Restricted Rooting Volume.  [in Japanese]

    IMAI Shunji , FUJIWARA Tamio , TANAKA Shigeho , OKAMOTO Goro

    根域制限下のブドウ樹に対する好適な水分管理法を知るために, ベッドまたはコンテナ植えの'巨峰'を生育期間中または果実発育段階ごとにpF1.5またはpF2.2でかん水し, 樹体の生育, 結実および果実の発育を比較した.<BR>1.発芽期からpF2.2かん水を続けると, pF1.5かん水区に比べて新梢や副梢の伸長量が少なく, 果実着色期における新梢当りの葉面積は約20%少なかった.しかし, …

    Environment Control in Biology 29(3), 133-140, 1991

    J-STAGE 

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