Search Results 1-20 of 459

  • Effects of fine particles on terminal velocities of single bubbles in a narrow channel between parallel flat plates

    Hashida Masaaki , Hayashi Kosuke , Tomiyama Akio

    International Journal of Multiphase Flow (127), 103270, 2020-06

    IR 

  • Consideration on Applicability of Constant Current Method to Measurement of Void Fraction in a Bubbly Flow  [in Japanese]

    児玉 哉太 , 江頭 竜 , コダマ カナタ , エガシラ リュウ , Kanata KODAMA , Ryu EGASHIRA

    … The present study aims at considering applicability of the constant current method as the measurement method of void fraction in a bubbly flow through a Venturi nozzle, which can be used to generate fine bubbles recently. …

    福岡工業大学総合研究機構研究所所報 (2), 35-38, 2020-04-17

    IR 

  • Controlling Production Regions of Ca and Mg Carbonates Obtained by CO₂ Fine Bubble Injection into Concentrated Brine

    松本 真和 , 和田 善成 , 高島 志和 , 木村 太一 , 亀井 真之介 , 正岡 功士 , 日秋 俊彦

    日本海水学会誌 = Bulletin of the Society of Sea Water Science, Japan 74(1), 36-43, 2020-02

  • Intensification of the Dehydrogenation Process for Organic Hydrides by a Superheated Liquid-Film Approach  [in Japanese]

    Kobayashi Shin , Kobayashi Daisuke , Naya Masakazu , Shono Atsushi , Saito Yasukazu

    <p>沸点よりも充分に高温度に設定した外部加熱源と,脱水素反応基質のシクロヘキサンにより適度に湿潤し過熱液膜に覆われた炭素担持白金触媒を直接接触させ,金属微粒子に核沸騰発泡点の役割を果させると,熱伝達率が向上するのみならず,脱水素触媒としての基質C–H結合開裂能,ならびに,生成物種脱離促進能を著しく向上させることがわかった.液膜状態では,担体炭素のミクロ孔内で過熱された基質液が高温のま …

    KAGAKU KOGAKU RONBUNSHU 46(4), 116-122, 2020

    J-STAGE 

  • Enhancing the quality of sea pineapple <i>Halocynthia roretzi</i> by using ozone fine bubbles  [in Japanese]

    TAKASE KIYOMI , SUENAGA KANTA , KAKUTA IZURU

    <p> 水揚げ直後の滅菌海水あるいはオゾンファインバブル(OFB)曝気海水(気泡粒径;0.8-5.0 μm,粒子密度;1.6×10<sup>14</sup>個/L)での洗浄処理とその後の保存温度の違いがマボヤの品質に及ぼす影響を調べた。水揚げ直後のOFB処理と冷海水(2℃)での保存は,マボヤの生菌数の抑制や筋膜体の色調保持等に有効であり,その高品質化に繋がること …

    NIPPON SUISAN GAKKAISHI, 2020

    J-STAGE 

  • Evaluation of Concentrated Seawater Discharge from the Salt Manufacturing Process for the Crystallization of CaMg(CO<sub>3</sub>)<sub>2</sub> Using the CO<sub>2</sub> Fine Bubble Technique

    Matsumoto Masakazu , Wada Yoshinari , Tsuchiya Yuko , Kamei Shinnosuke , Masaoka Koji , Hiaki Toshihiko

    … Therefore, the fine bubble formation technique, which generates regions of high ion concentrations near the minute gas–liquid interfaces of the bubbles, was applied in the reactive crystallization of CaMg(CO<sub>3</sub>)<sub>2</sub>. … fine bubble injection. …

    JOURNAL OF CHEMICAL ENGINEERING OF JAPAN 53(5), 190-197, 2020

    J-STAGE 

  • Cladding Technology for the Outer Circumference of Long Pipes Using the Cooling Function by Ultrafine–bubble–coolant  [in Japanese]

    Shimizu Yuuki , Shiraishi Yoichi , Ninomiya Shinichi

    <p>近年,各種ボイラはより一層の発電量および発電効率の向上が図られており,メンテナンス期間の短縮やコスト削減も求められていることから,腐食・侵食等による減肉の問題が顕在化してきている。各種ボイラにおけるスーパーヒーター,層内管,層中管および連絡管等の管形状で運用される管は,火炉壁同様に厳しい腐食環境状態にある。当社では,8mを超える長い管の外面部分を安定的に連続して肉盛溶接ができ,さ …

    JAPAN TAPPI JOURNAL 74(2), 129-132, 2020

    J-STAGE 

  • Effects of oxygen-ultrafine bubble water on the germination and growth of plants  [in Japanese]

    Nishimura Mirei , Tadama Takumi , Kohama Hiroki , Kaneeda Takumi , Ushida Akiomi , Seto Koichi , Hiwatashi Tadashi , Moriguchi Yoshinari

    <p>日本発の革新的技術であるファインバブル(FB)は、様々な分野で注目されている。これまでFBが樹木に与える影響についての知見はない。そこで、本研究では、最も微細な気泡であるウルトラファインバブル(UFB)に酸素を濃縮した酸素UFB水が植物の発芽と生育に及ぼす影響をスギとコマツナで評価した。研究の結果、発芽については酸素UFBの効果はみられなかった。コマツナの底面給水栽培では、本葉枚 …

    Forest Genetics and Tree Breeding 9(2), 42-50, 2020

    J-STAGE 

  • The effect of ultra-fine bubble on crop growth:Alleviative effects on Osmotic Stres  [in Japanese]

    Yamashita Kaito , Hirooka Yoshihiro , Ueda Yoshikatsu , Yamane Koji , Kamimura Chikashi , Iijima Morio

    Abstracts of Meeting of the CSSJ 249(0), 115-115, 2020

    J-STAGE 

  • Washing Effect of Microbubble Mixture on the Soiled Model Attached on a Metal Surface  [in Japanese]

    KOBAYASHI Takaki , USHIDA Akiomi , KOURAKATA Itaru , SETO Kouichi , HIWATASHI Tadashi , SATO Taisuke , NARUMI Takatsune

    … The obtained knowledges were beneficial for many applications using fine bubble mixtures.</p> …

    JAPANESE JOURNAL OF MULTIPHASE FLOW 34(1), 254-263, 2020

    J-STAGE 

  • Bubble Growth and Floating Behavior during Degassing Process of Molten Steel/(N<sub>2</sub>, H<sub>2</sub>) System

    Zhang Jie , Liu Jianhua , Yu Saijian , Su Xiaofeng , Yan Baijun , Yang He

    … A kinetic model was constructed to analyze the bubble growth and floating behavior during the degassing process of the method, and its accuracy was verified by related experiments. … The results show that pretreatment pressure, bubble nucleation depth and gas type have significant effects on bubble growth and floating, while vacuum treatment pressure and inclusion radius have little effects on it. …

    ISIJ International 60(3), 470-480, 2020

    J-STAGE 

  • Gas Contents in Mineral Oil and Lightning Impulse Breakdown Characteristics with Different Nitrogen Addition Treatment Methods  [in Japanese]

    堤 友浩 , 高村 紀充 , 荒岡 信隆 , 花井 正広

    電気学会研究会資料. SA 2019(92-99), 29-33, 2019-12-20

  • Quality evaluation study on the gluten-free rice  [in Japanese]

    早川 文代 , 風見 由香利 , 関山 恭代 , 矢野 裕之

    微細構造解析,官能評価,成分分析,MRI 解析により3種のグルテン不使用米粉パンA,B,C を比較した.A は米粉,水,イースト,砂糖,食塩,油脂を原料とし,B はさらに増粘多糖類とトレハロースを含む.またC は,増粘多糖類を含まないが,たまご,乳類,トレハロースを含む.テクスチャー用語体系を利用した多肢選択法とコレスポンデンス分析による,「パンをさわった感じ」の官能評価(N=10)から,「食パン …

    農研機構報告 食品部門 = Bulletin of the NARO, Food Research (3), 9-17, 2019-03-31

    IR  DOI 

  • Report of the 10th Seminar on Fine Bubble Technologies  [in Japanese]

    本間 俊司

    混相流 = Japanese journal of multiphase flow 33(1), 122-124, 2019-03

  • Development of environment-friendly floor cleaning equipment for laboratory in NIT using Ultra fine bubble(Environmental Reseach Support Organization)  [in Japanese]

    二ノ宮 進一 , 長倉 智史 , 邱 駿皓 , 山田 庸二

    … In this research, a rotary wheel type simple bubble generator with reference to a machine tool was developed. …

    日本工業大学研究報告 = Report of researches, Nippon Institute of Technology 48(4), 14-17, 2019-03

    IR 

  • Promotion of Cyanobacteria Growth Induced by Fine Bubble Injection

    加藤 佐和子 , 和田 善成 , 片山 光徳 , 野呂 知加子 , 吉宗 一晃 , 日秋 俊彦 , 松本 真和

    日本海水学会誌 = Bulletin of the Society of Sea Water Science, Japan 73(1), 30-34, 2019-02

  • The Effects of Fine Bubble Treatments on the Sterilization of Escherichia coli O157:H7  [in Japanese]

    中村 宣貴 , 稲津 康弘 , 北澤 裕明 , 兼田 朋子 , Thammawong M. , 永田 雅靖 , 椎名 武夫

    FB処理が殺菌・除菌に及ぼす影響に関する知見を得ることを目的として,FB水自体の殺菌効果およびFB処理による殺菌・除菌効果について検討を行い,以下の知見を得た。(1)機械攪拌式のホモジナイザーを用いて,殺菌性のない界面活性剤溶液およびそのFB水を菌液に添加し,生菌数の変動を調査した。その結果,FBの有無による生菌数の変動は認められなかった。(2)殺菌性のあるカチオン性界面活性剤溶液およびそのFB水 …

    日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science 45(1), 11-17, 2019-01

    JASI 

  • Measurement of several types of physical properties and washing effect for fine-bubble mixtures  [in Japanese]

    KOBAYASHI Takaki , USHIDA Akiomi , SETO Kouichi , HIWATASHI Tadashi , NARUMI Takatsune

    <p>We measured particle diameter of microbubble (MB) against elapsed times and static contact angle of interface between a mixed microbubble water and solid surface. The particle diameter of MBs …

    The Proceedings of Mechanical Engineering Congress, Japan 2019(0), S05313P, 2019

    J-STAGE 

  • CO<sub>2</sub>ファインバブル含有研削液を用いたELID研削がステンレス鋼の研削比に及ぼす影響  [in Japanese]

    Inazawa Katsufumi , Sakamoto Takeru , Ezura Atsushi , Ohmori Hitoshi , Itoh Nobuhide

    <p>ELID研削加工の高効率加工を目的とし、ファインバブル(FB)を含有する研削液を用いた加工システムについて検討している。CO<sub>2</sub>FBを研削液に適用した場合、酸化還元電位と電気伝導率が上昇することがわかった。これより、本研削液をELID研削に適用した場合に電解ドレッシングの高効率化が図れると考えられる。本研究では、CO<sub> …

    Proceedings of JSPE Semestrial Meeting 2019A(0), 310-311, 2019

    J-STAGE 

  • 切削加工におけるファインバブルクーラントの効果  [in Japanese]

    Takada Ryo , Watanabe Takeshi , Miura Takahiro , Fukami Shingo , Mouri Shigeki , Matumura Takashi , Takeshita Tomoharu

    <p>径が1µm以下のウルトラファインバブルをクーラントに生成させることで,旋削加工においてチップ摩耗を低減する効果が確認されたので報告する。</p>

    Proceedings of JSPE Semestrial Meeting 2019A(0), 38-39, 2019

    J-STAGE 

Page Top