茶の品種, 摘採期と製造法によるエピガロカテキン3-O-(3-O-メチル) ガレート含量の変動 The Chenge of Epigallocatechin-3-O(3-O-methyl) gallate Content in Tea of Different Varieties, Tea Seasons of Crop and Processing Method
-
- 山本(前田) 万里 MAEDA-YAMAMOTO Mari
- 農林水産省野菜・茶業試験場 National Research Institute of Vegetables, Ornamental Plants and Tea, MAFF
-
- 佐野 満昭 SANO Mitsuaki
- 静岡県立大学薬学部 School of Pharmaceutical Science, University of Shizuoka
-
- 松田 奈帆美 [他] MATSUDA Nahomi
- 生物系特定産業技術研究推進機構 Bio-oriented Research Advanced Institution
-
- 宮瀬 敏男 MIYASE Toshio
- 静岡県立大学薬学部 School of Pharmaceutical Science, University of Shizuoka
-
- 川本 恵子 KAWAMOTO Keiko
- 生物系特定産業技術研究推進機構 Bio-oriented Research Advanced Institution
-
- 鈴木 直子 SUZUKI Naoko
- 生物系特定産業技術研究推進機構 Bio-oriented Research Advanced Institution
-
- 吉村 昌恭 YOSHIMURA Masayasu
- 生物系特定産業技術研究推進機構 Bio-oriented Research Advanced Institution
-
- 立花 宏文 TACHIBANA Hirofumi
- 九州大学大学院農学研究院 Division of Bioresources and Bioenvironmental Science, Kyushu University
-
- 袴田 勝弘 HAKAMATA Katsuhiro
- 九州大学大学院農学研究院 Division of Bioresources and Bioenvironmental Science, Kyushu University
この論文にアクセスする
この論文をさがす
著者
-
- 山本(前田) 万里 MAEDA-YAMAMOTO Mari
- 農林水産省野菜・茶業試験場 National Research Institute of Vegetables, Ornamental Plants and Tea, MAFF
-
- 佐野 満昭 SANO Mitsuaki
- 静岡県立大学薬学部 School of Pharmaceutical Science, University of Shizuoka
-
- 松田 奈帆美 [他] MATSUDA Nahomi
- 生物系特定産業技術研究推進機構 Bio-oriented Research Advanced Institution
-
- 宮瀬 敏男 MIYASE Toshio
- 静岡県立大学薬学部 School of Pharmaceutical Science, University of Shizuoka
-
- 川本 恵子 KAWAMOTO Keiko
- 生物系特定産業技術研究推進機構 Bio-oriented Research Advanced Institution
-
- 鈴木 直子 SUZUKI Naoko
- 生物系特定産業技術研究推進機構 Bio-oriented Research Advanced Institution
-
- 吉村 昌恭 YOSHIMURA Masayasu
- 生物系特定産業技術研究推進機構 Bio-oriented Research Advanced Institution
-
- 立花 宏文 TACHIBANA Hirofumi
- 九州大学大学院農学研究院 Division of Bioresources and Bioenvironmental Science, Kyushu University
-
- 袴田 勝弘 HAKAMATA Katsuhiro
- 九州大学大学院農学研究院 Division of Bioresources and Bioenvironmental Science, Kyushu University
抄録
本縞では,茶葉中の抗アレルギー作用が期待されるカテキンであるエピガロカテキン-3-<I>O</I>-(3-<I>O</I>-メチル)ガレート(EGCG3"Me)含量の品種,摘採期,製造法による変動を検討した.EGCG3"Meは,品種別では,'べにほまれ'およびその後代である'べにふうき','べにふじ'に多く含まれ,二番茶以降に増加することがわかった.また,製造法では,緑茶(不発酵茶),包種茶(軽発酵茶)では大きな差異はなかったが,紅茶(発酵茶)にすると消失した.これらにより,EGCG3"Meを活用するためには,'べにほまれ','べにふうき','べにふじ'の二番茶以降の茶葉を使用し,緑茶もしくは包種茶に製造する必要があることが示唆された.
The content of epigallocatechin-3-<I>O</I>-(3-<I>O</I>-mehtyl) gallate (EGCG3"Me), which has been observed an anti-allergic action <I>in vitro</I> and <I>in vivo</I> (mouse) and present in tea leaves, was determined in different tea varieties, at different cropping seasons and upon various processing methods. Benihomare and two of its offsprings, Benifuuki and Benifuji contained as much as 1% of EGCG3"Me in their green teas and slightly less in their semi-fermented teas. Surprisingly, EGCG3"Me was absent in Izumi, a third offspring of Benihomare. A higher concentration of EGCG3"Me was found on or after the second crop in Benihomare and Benifuji. Furthermore, EGCG3"Me was not detected in black tea (fermented tea) manufactured from Benihomare and Benifuji. Thus, to benefit the anti-allergic effect of EGCG3" Me, green or semi-fermented teas, made from Benihomare, Benifuuki and Benifuji at second crop onwards, should be consumed.
収録刊行物
-
- 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology
-
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 48(1), 64-68, 2001-01-15
Japanese Society for Food Science and Technology
参考文献: 12件中 1-12件 を表示
-
1
- <no title>
-
山本(前田)万里
茶の体調調節機能 43, 653, 1996
被引用文献1件
-
2
- <no title>
-
山本(前田)万里
食品工業 41, 50, 1998
被引用文献1件
-
3
- <no title>
-
山本(前田)万里
バイオサイエンスとインダストリー 57, 41, 1999
被引用文献1件
-
4
- <no title>
-
SANO M.
J. Agric. Food Chem. 47, 1906, 1999
被引用文献6件
-
5
- <no title>
-
大須博文
Fragrance Journal 11, 50, 1990
被引用文献1件
-
6
- <no title>
-
山田耕路
食科工 42, 952, 1995
被引用文献1件
-
7
- <no title>
-
MATSUO N.
Allergy 52, 58, 1997
被引用文献5件
-
8
- <no title>
-
梅垣敬三
食衛誌 37, 77, 1996
被引用文献3件
-
9
- <no title>
-
KATAOKA H.
Chem. Pharm. Bull. 20, 714, 1997
被引用文献1件
-
10
- <no title>
-
IWASA K.
茶業試験場研究報告(English) 101, 1977
被引用文献1件
-
11
- Effects of Tea Infusions of Various Varieties or Different Manufacturing Types on Inhibition of Mouse Mast Cell Activation
-
Maeda-Yamamoto Mari , Kawahara Hiroharu , Matsuda Nahomi , NESUMI Kouji , SANO Mitsuaki , TSUJI Kenkou , KAWAKAMI Yuko , KAWAKAMI Toshiaki
Bioscience, biotechnology, and biochemistry 62(11), 2277-2279, 1998-11-23
CiNii PDF - オープンアクセス J-STAGE 参考文献18件 被引用文献13件
-
12
- Effect of shade treatment on biosynthesis of catechins in tea plants :
-
Saijo Ryoyasu
Plant and cell physiology 21(6), 989-998, 1980
機関リポジトリ 被引用文献4件
被引用文献: 11件中 1-11件 を表示
-
1
- 緑茶の抗アレルギー作用とがん転移阻害効果
-
山本 前田 万里
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 49(10), 631-638, 2002-10-15
J-STAGE 参考文献18件 被引用文献3件
-
2
- メチル化カテキンを含む茶葉「べにふうき」を原料とした緑茶を容器詰め飲料として製品化
-
山本 前田 万里 , 佐野 満昭 , 宮瀬 敏男 , 立花 宏文 , 永井 寛 , 鈴木 優子
農林水産技術研究ジャーナル = Research Journal of Food and Agriculture 29(3), 22-25, 2006-03-01
参考文献8件
-
3
- 通年性アレルギー性鼻炎患者を対象とした「べにふうき」緑茶の抗アレルギー作用並びに安全性評価
-
安江 正明 , 池田 満雄 , 永井 寛 , 佐藤 克彦 , 光田 博充 , 山本 前田 万里 , 薮根 光晴 , 中川 聡史 , 梶本 佳孝 , 梶本 修身
日本臨床栄養学会雑誌 27(1), 33-51, 2005-08-31
医中誌Web 参考文献33件 被引用文献3件
-
4
- 茶葉中抗アレルギー成分,がん転移抑制成分の探索・評価および利用技術(ビタミン・バイオファクターの新展開 : 健康と食)
-
山本(前田) 万里
ビタミン 78(12), 609-619, 2004
-
5
- 季節性アレルギー性鼻炎有症者を対象とした「べにふうき」緑茶の抗アレルギー作用評価とショウガによる増強効果
-
山本 前田 万里 , 永井 寛 , 江間 かおり , 神田 えみ , 岡田 典久 , 安江 正明
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 52(12), 584-593, 2005-12-15
J-STAGE 参考文献31件 被引用文献5件
-
6
- 茶カテキンの機能と調理時における構造的変化
-
佐野 満昭
日本調理科学会誌 40(4), 223-230, 2007
参考文献29件 被引用文献1件
-
7
- 抗アレルギー成分含量を保持した低カフェイン'べにふうき', 'べにほまれ'緑茶製造法
-
山本(前田) 万里 , 永井 寛 , 鈴木 優子 , 森脇 佐和子 , 浅井 和美
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 51(8), 435-439, 2004-08-15
J-STAGE 参考文献23件
-
8
- 高脂肪飼料摂取マウスにおける「べにふうき」緑茶の脂肪蓄積抑制効果
-
稲垣 宏之 , 杉谷 政則 , 瀬戸口 裕子 , 伊藤 良一 , 織谷 幸太 , 西村 栄作 , 佐藤 進 , 加藤 正俊 , 齋 政彦 , 山本 前田 万里 , 亀井 優徳
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 56(7), 403-411, 2009-07-15
日本農学文献記事索引 J-STAGE 参考文献18件 被引用文献2件
-
9
- 「べにふうき」緑茶による脂肪蓄積抑制の作用機序
-
織谷 幸太 , 松井 悠子 , 栗田 郁子 , 木下 洋輔 , 川上 晋平 , 柳江 高次 , 西村 栄作 , 加藤 正俊 , 齋 政彦 , 松本 一朗 , 阿部 啓子 , 山本 前田 万里 , 亀井 優徳
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 56(7), 412-418, 2009-07-15
日本農学文献記事索引 J-STAGE 参考文献22件 被引用文献2件
-
10
- メチル化カテキン(べにふうき緑茶^【○!R】)飲用長期5季4年の抗花粉症作用および血清IgE(RIST, RAST)抗体の動向 : スギ・ヒノキ・ブタクサ花粉飛散時期飲用有無における1症例
-
近藤 正治 , 白木原 士郎 , 原 一美 , 早田 克己 , 福田 光洋 , 松山 絵美
医学検査 : 日本臨床衛生検査技師会誌 = The Japanese journal of medical technology 59(2), 131-136, 2010-02-25
医中誌Web 参考文献13件
-
11
- ラットにおける「べにふうき」エキスの食後中性脂肪の上昇抑制作用
-
江頭 祐嘉合 , 蒲原 智子 , 山口 航 , 入江 ひとみ , 豊田 唯 , 花村 学 , 平井 静 , 篠田 有希 , 山本 前田 万里
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 60(8), 407-411, 2013-08-15
日本農学文献記事索引 J-STAGE 参考文献15件