ルイボスティー(Aspalathus linearis) の抗酸化性 Antioxidative Activity of Rooibos Tea (Aspalathus linearis)

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抄録

南アフリカ産発酵茶であるルイボスティーについて数種のin vitroモデル系を用いてその抗酸化性の評価を行った.<BR>(1) ルイボスティー茶葉熱水浸出液およびルイボスティー熱水抽出物はリノール酸モデル系において強い抗酸化性を示し,ルイボスティー熱水抽出物はクエン酸との間に相乗効果を示した.<BR>(2) 生体モデル系である赤血球膜ゴースト系,ラット肝ミクロソーム系,ラット肝ホモジネート系においてもルイボスティー熱水抽出物又はルイボスティー茶葉熱水浸出液は濃度依存的に過酸化を抑制した.<BR>(3) ルイボスティーに含まれることが報告されているフラボノイド類から6種を選んで抗酸化試験を行ったところ,ルテオリンとクェルセチンが特に強い抗酸化性を示した.

The antioxidative activity of the rooibos tea was examined by using linoleic acid autoxidation, rabbit erythrocyte membrane, rat liver microsome and rat liver homogenate systems. Both freshly brewed rooibos tea and freeze-dried rooibos tea extract had antioxidative activity in linoleic acid system, and rooibos tea extract showed synergistic antioxidative effect with citric acid. In the rabbit erythrocyte membrane and rat liver microsome systems, rooibos tea extract exhibited strong antioxidative activity in a dose dependent manner. ln the rat liver homogenate system, freshly brewed rooibos tea exhibited strong antioxidative activity. Several purified flavonoids contained in rooibos tea were examined in the rat liver microsome system and luteolin and quercetin showed strongest activity. These results suggest that the rooibos tea may play an important role in the prevention of lipid peroxidation of cell membranes induced by active oxygen radicals in living systems as dietary antioxidants after ingestion.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 46(12), 779-785, 1999-12-15

    公益社団法人 日本食品科学工学会

参考文献:  21件中 1-21件 を表示

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10007589771
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    4937658
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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