マナマコにおける色彩変異の定量的定性的評価  [in Japanese] Quantitative and Qualitative Evaluation on the Color Variation of the Japanese Sea Cucumber Stichopus japonicus  [in Japanese]

Access this Article

Search this Article

Author(s)

    • 菅野 愛美 KAN-NO Manami
    • 東北大学農学研究科附属海洋生物資源教育研究センター Education and Research Center of Marine Bio-resources (ERCOMB), Graduate School of Agricultural Science, Tohoku University
    • 木島 明博 KIJIMA Akihiro
    • 東北大学農学研究科附属海洋生物資源教育研究センター Education and Research Center of Marine Bio-resources (ERCOMB), Graduate School of Agricultural Science, Tohoku University

Abstract

マナマコにみられる色彩変異3型の色彩を, 定量的定性的に評価するため, 宮城県, 青森県, 大分県のマナマコを対象に, デジタルカメラと画像編集ソフトを用いて, RGB及びL<SUP>*</SUP>a<SUP>*</SUP>b<SUP>*</SUP>表色系による色彩分析を行うと共に, 色彩を構成する色素の観察を行った。その結果, (1) RGB表色系, L<SUP>*</SUP>a<SUP>*</SUP>b<SUP>*</SUP>表色系共に, 3型の色彩分布を示すことができたが, L<SUP>*</SUP>a<SUP>*</SUP>b<SUP>*</SUP>表色系でより明確に区分が可能であった。 (2) 色彩分析において, アカ型はアオ型及びクロ型とは不連続に独立した分布域を示した。一方アオ型とクロ型は互いに連続した分布を示したが, 分布の中心は異なっていた。 (3) 色素の観察では, アカ型は全個体において, 他型にはみられない特徴的な鮮赤色の色素が観察された。また, アカ型にはアオ型及びクロ型に認められた緑色の色素は観察されなかった。 (4) 一方アオ型とクロ型は, 色素の構成には違いが認められず, 色素の分布密度による違いが示唆された。

In order to evaluate the color variation (Red, Green and Black) of the Japanese sea cucumber <I>Stichopus japonicus</I>, we quantified its skin color by RGB and L<SUP>*</SUP>a<SUP>*</SUP>b<SUP>*</SUP> models using digital camera and graphic editing software, and classified its pigment according to microscopic visual color. The results showed that, (1) L<SUP>*</SUP>a<SUP>*</SUP>b<SUP>*</SUP> was found to be more effective for the evaluation of color variation than was RGB, though both models could be considered useful. (2) The distribution of L<SUP>*</SUP>a<SUP>*</SUP>b<SUP>*</SUP> values in the Red type were clearly divided from both the Green and Black types. The mode of L<SUP>*</SUP>a<SUP>*</SUP>b<SUP>*</SUP> distribution in the Green type was different from that of the Black type but their distributions overlapped and were not clearly divided. (3) All of the Red type individuals had unique vivid red pigments which were not observed in the Green and Black types. (4) The Green and Black type individuals had the same color pigments. These results indicate the qualitative and quantitative differences existing in this species of Japanese sea cucumber.

Journal

  • Aquaculture Science

    Aquaculture Science 50(1), 63-69, 2002-03-25

    Japanese Society for Aquaculture Science

References:  8

Cited by:  6

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008020254
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00124667
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    03714217
  • NDL Article ID
    6115930
  • NDL Source Classification
    ZR26(科学技術--農林水産--水産)
  • NDL Call No.
    Z18-761
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  IR  J-STAGE  JASI 
Page Top