トウモロコシ澱粉のエクストルーダー処理生成物の物理化学的性質に及ぼすセラックの影響 Effects of Shellac on Some Physicochemical Properties of Cornstarch Extrudates

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Abstract

水分16%に調整したトウモロコシ澱粉にセラックを0-10%添加して,二軸エクストルーダー処理を行った.エクストルーダーのスクリュー回転数は200rpm,バレルおよびダイ温度は同一とし,110,140,170。Cの3水準で行った.得られた生成物は膨化度,かさ比重,平均セルサイズ,水溶解性,X線回折図形およびサイズ排除クロマトグラフィーによる分子量分布の変化を検討した.膨化度は,バレル温度およびセラック含量に,かさ比重はセラック含量のみに依存していた.かさ比重生成物の平均セルサイズはセラック含量6%まで増加したが,個々のセルサイズに大きなばらつきが認められた.またセラック含量の増加に伴い,エクストルーダー処理生成物の水への溶解性も低下した.生成物のX線回折図形において,VおよびE図形が認められ,セラックートウモロコシ澱粉間で複合体の形成が示唆された.さらにセラックは,エクストルーダー処理中の澱粉の低分子化を抑制した.

Cornstarch was adjusted to 16% moisture content (dry basis), blended with shellac (natural resin secreted by lac bugs) at 0, 2, 4, 6 and 10% (w/w) and extruded in a twin-screw extruder at a screw speed of 200 rpm and 110, 140 and 170°C barrel temperatures. Expansion ratio, bulk density, mean cell size, water solubility, X-ray diffraction pattern and molecular degradation of the extrudates were measured. Expansion ratio and bulk density were dependent on shellac content, ranging from 1.72 to 14.61 and 62 to 273 kg/m3, respectively. Mean cell size of the extrudates increased with increasing in shellac content up to 6%, but distributions were scattered. Water solubility of ground extrudates decreased with increasing shellac content. V- and E-form X-ray diffraction patterns suggested the formation of cornstarch-shellac complexes, like starch-lipid complexes. Size exclusion chromatography of starch-shellac extrudates showed that shellac suppressed the degradation of starch during extrusion.

Journal

  • Journal of Applied Glycoscience

    Journal of Applied Glycoscience 47(1), 13-19, 2000-03-31

    The Japanese Society of Applied Glycoscience

References:  19

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008251414
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10453916
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL Article ID
    5397142
  • NDL Source Classification
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL Call No.
    Z17-15
  • Data Source
    CJP  NDL  J-STAGE  JASI 
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