甘藷澱粉粕から食物繊維の新しい製造方法とその物理的特性  [in Japanese] A New Manufacturing Process for Dietary Fiber from Sweetpotato Residue and Its Physical Characteristics  [in Japanese]

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Abstract

甘藷澱粉粕から効率的な新しい食物繊維の製造法を開発した.この製造法は粉砕・分級の2工程から成り,クエン酸発酵粕からの製造法や酵素法と比べ,工程の簡略化が可能となった.得られた食物繊維は,市販されている食物繊維と比べ,保水・油性とも優れていた.温風乾燥して得られた食物繊維の保水・油性は組織表面への吸着によるものであり,凍結乾燥して得られた食物繊維のそれらは,組織内孔に取り込むものであることがわかった.温風乾燥して得られた食物繊維の色調は標準白色板との差(aE)および白色度の値がそれぞれ,9.6および815と白色に近く,黄色度は16.7と低い値であった.白色度はビートファイバーやコーンファイバーと比べ高かった.また,官能的にはほぼ無臭であった.

A new manufacturing process for dietary fiber was developed using sweetpotato starch residue. The process consists of milling and sieving, and has been simplified compared to manufacturing processes that use citric acid fermented residue or enzymatic methods. The water-and oil-holding capacities of the dietary fiber made by the process were superior or comparable to some commer-cial dietary fibers. The index of whiteness of the dietary fiber was better than beet and corn fibers. It had a slightly offensive odor.

Journal

  • Journal of Applied Glycoscience

    Journal of Applied Glycoscience 47(1), 67-72, 2000-03-31

    The Japanese Society of Applied Glycoscience

References:  8

Cited by:  3

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008251557
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10453916
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    13403494
  • NDL Article ID
    5397226
  • NDL Source Classification
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL Call No.
    Z17-15
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE  JASI 
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