固定化した枝切り酵素と固定していない枝切り酵素間でのアミロペクチンから遊離する外部鎖長の研究 Study on Outer Chains Released from Amylopectin between Immobilized and Free Debranching Enzymes

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Abstract

固定化したイソアミラーゼとフリーなイソアミラーゼ,およびフリーなプルラナーゼの枝切り反応をコントロールする条件を検討し,モチトウモロコシのアミロペクチンの各種部分加水分解物調製を行った.これらをToyopearl HW-65Fを用いるゲル濾過にかけ三つの成分に分けた.約10-15%部分加水分解物がアミロペクチンから切り放される短めの枝を集めるのには適していた.アミロペクチン分子の外部にある枝の分布を調べる手法を検討する目的で,最も分子量が小さい区分(fr.3)をイソアミラーゼで再度枝切り処理したのちHPAEC-PADで分析を行った.最も分子量が小さい区分の鎖長分布はDP6-15の短い鎖長が多く存在することから,このような短めの鎖長の多くはアミロペクチンの外部から由来するA鎖と考えられる.各種枝切り酵素間の比較から,フリーのイソアミラーゼとプルラナーゼを低い酵素活性で働かせて調製する部分枝切り物は,固定化イソアミラーゼと同じくアミロペクチンの外部鎖長の研究に利用できることが明らかになった.

Various kinds of partial hydrolysates of waxy maize amylopectin were prepared by controlling the debranching actions of immobilized and free isoamylase, and free pullulanase, and then frac tionated into three fractions by a gel chromatography using Toyopearl HW-65F . The smallest frac tions (fr. 3) were again debranched with free isoamylase and analyzed by HPAEC-PAD in order to obtain information of chain distributions existing in the outer portion of amylopectin molecules. About 10-15% of the partial hydrolyses were appropriate to collect the shortish chains released from amylopectin. The chain distribution of the smallest fraction consisted of many short-chains with DP 6-15, and it could be thought that most of the shortish chains might be A chains derived from outer portions of amylopectin. The comparative experiments among the debranching enzymes led us to confirm that partial hydrolyzed materials obtained by the low enzyme activity of free isoamylase and pullulanase could be used to study the outer chains of amylopectins like immobilized isoamylase.

Journal

  • Journal of Applied Glycoscience

    Journal of Applied Glycoscience 48(1), 1-10, 2001-01-01

    The Japanese Society of Applied Glycoscience

References:  10

Cited by:  1

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008252266
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10453916
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    13403494
  • NDL Article ID
    5648053
  • NDL Source Classification
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL Call No.
    Z17-15
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE  JASI 
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