バナナ果肉の可溶性および細胞壁結合型酸性α-グルコシダーゼの精製と性質 Purification and Characterization of Soluble and Cell Wall-bound Acid α-Glucosidases of Ripe Yellow Banana Pulp

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Author(s)

    • 小西 洋太郎 KONISHI Yotaro
    • 大阪市立大学生活科学部食品栄養科学科 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life Science, Osaka City University
    • 原田 美亜 HARADA Mia
    • 大阪市立大学生活科学部食品栄養科学科 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life Science, Osaka City University
    • 中筋 美恵 [他] NAKASUJI Mie
    • 大阪市立大学生活科学部食品栄養科学科 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life Science, Osaka City University
    • D'INNOCENZO Marisa
    • サンパウロ大学薬学部 Faculdade de Ciencias Farmaceuticas, Universidade de Sao Paulo
    • LAJOLO Franco M.
    • サンパウロ大学薬学部 Faculdade de Ciencias Farmaceuticas, Universidade de Sao Paulo

Abstract

バナナ果肉には,その熟成度にかかわらず,可溶性型および細胞壁結合型酸性α-グルコシダーゼ(SAAG,BAAG)が存在している.同一の房の黄熟バナナから,塩を含まない中性緩衝液でSAAGを,残渣から1MNaClを含む同緩衝液でBAAGを抽出し,それぞれCon A-Sepharose, Sephadex G-150ゲル濾過クロマトグラフィーで732倍,264倍に精製した.分子量はSAAGが70,000,BAAGは90,000であった.両者は典型的なマルターゼであり,マルトオリゴ糖(G2-G7)は基質になるが,イソマルトース,スクロース,トレハロース,澱粉,グリコーゲン,プルランは分解されなかった.マルトースに対するマルトオリゴ糖(G5-G7)のVmax/Km比(みかけの反応効率)は,SAAGでは89-112%であったのに対し,BAAGでは14-52%であった.未熟バナナでは細胞壁に適当な基質が見当たらないので,BAAGの生理学的役割は不明だが,追熟したバナナでは,細胞壁やアミロプラスト膜の脆弱化により,BAAGは澱粉およびその代謝中間産物にアクセスできる可能性があり,アミラーゼやSAAGとともに澱粉分解に関しているかもしれない.

Banana pulp, irrespective of the degree of ripening, contained soluble and cell wall-bound forms of acid α-glucosidases (SAAG and BAAG). BAAG was released with a neutral buffer containing 0.2-2 M NaCI after extracting of SAAG with a salt-free buffer. From the same bunch of ripe yellow bananas, SAAG and BAAG were purified at 732-fold and 264-fold, respectively, using ConASepharose and Sephadex G-150 gel column chromatographies. The molecular weights of SAAG and BAAG were 70, 000 and 90, 000, respectively, by gel filtration. These enzymes were typical maltases that required maltose (G<SUB>2</SUB>) and malto-oligosaccharides (G<SUB>3</SUB>-G<SUB>7</SUB>) as substrates, but not isomaltose, treharose, sucrose, pullulan, glycogen, or soluble starch. The Vmax/Km ratios (apparent hydrolytic efficiencies) of SAAG and BAAG toward G<SUB>5</SUB>-G<SUB>7</SUB> were 89-112 and 14-52%, respectively, with the ratio toward maltose being 100%. As for ripe yellow banana where cell wall or amy loplastic membrane has not been maintained, it is speculated that BAAG could access starch and its hydrolytic products and would share in starch degradation in collaboration with amylases and SAAG.

Journal

  • Journal of Applied Glycoscience

    Journal of Applied Glycoscience 48(1), 19-25, 2001-01-01

    The Japanese Society of Applied Glycoscience

References:  21

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008252290
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10453916
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL Article ID
    5648087
  • NDL Source Classification
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL Call No.
    Z17-15
  • Data Source
    CJP  NDL  J-STAGE  JASI 
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