Aspergillus aculeatus由来β-マンノシダーゼの精製と諸性質 Purification and Properties of a β-Mannosidase from Aspergillus aculeatus

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Author(s)

    • 荒井 基夫 [他] ARAI Motoo
    • 大阪府立大学農学部応用生物化学科 Department of Applied Biological Chemistry, College of Agriculture, University of Osaka Prefecture
    • 藤本 啓明 FUJIMOTO Hiroaki
    • 大阪府立大学農学部応用生物化学科 Department of Applied Biological Chemistry, College of Agriculture, University of Osaka Prefecture
    • 大井 俊彦 OOI Toshihiko
    • 大阪府立大学農学部応用生物化学科 Department of Applied Biological Chemistry, College of Agriculture, University of Osaka Prefecture
    • 小倉 セイ OGURA Sei
    • 大阪府立大学農学部応用生物化学科 Department of Applied Biological Chemistry, College of Agriculture, University of Osaka Prefecture
    • 村尾 澤夫 MURAO Sawao
    • 大阪府立大学農学部応用生物化学科 Department of Applied Biological Chemistry, College of Agriculture, University of Osaka Prefecture

Abstract

A.aculeatusの生産するβ一マンノシダーゼをフスマを炭素源とした培養上清より硫安沈澱DEAF-Sephadex A-50, Sephacryl S-200および等電点電気泳動のカラムクロマトにより精製を行った結果,電気泳動的に単一な精製酵素を31%の回収率で得た.本酵素の分子量はSDS-PAGEで130,000と算出され,等電点はpH 4.0であった.酵素はpH 4~7の範囲で安定であり,50℃ 以下で安定であった.また至適pHおよび至適温度はpH 2および70℃ であり,他の報告されている微生物由来のゲマンノシダーゼと大きく異なっていた.一方,本酵素は各種β-マンナンを加水分解できず,p-ニトロフェニノレβ-D-マンノピラノシドおよびマンノオリゴ糖に対してのみ高い特異性を示した.

The β-D-mannosidase (β-D-mannoside mannohydrolase, [EC 3 .2.1.25]) from culture filtrate of Aspeygillus aculeatus was purified with ammonium sulfate precipitation and column chromatographies with DEAE-Sephadex A-50, Sephacryl S-200, and preparative isoelectric focusing. The enzyme has a molecular weight of 130, 000 (SDS-PAGE) and an isoelectric point of pH 4 .0. The enzyme shows maximum activity at pH 2.0 and at 70°C, and is stable for 30 min at 50°C and between pH 4 to 7.Enzyme activity was completely inhibited by Ag<SUP>+</SUP>, Pb<SUP>2+</SUP>, and Hg<SUP>2+</SUP> The β-mannosidase has high specificity towards p-nitrophenyl fl-D-mannopyranoside and mannooligosaccharides .

Journal

  • Journal of Applied Glycoscience

    Journal of Applied Glycoscience 42(1), 49-51, 1995-03-31

    The Japanese Society of Applied Glycoscience

References:  10

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008253988
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10453916
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    NOT
  • ISSN
    13403494
  • NDL Article ID
    3616894
  • NDL Source Classification
    RA14(生理・生化学・生物物理--核酸・蛋白質・酵素)
  • NDL Source Classification
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL Call No.
    Z17-15
  • Data Source
    CJP  NDL  J-STAGE 
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