サンザシペクチンの分画とその性状  [in Japanese] Fractionation and Characterization of Haw Pectin  [in Japanese]

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Abstract

サンザシペクチンがレモンペクチンより高い粘性を示す構造上の因子について検討した.各ペクチンをDEAE-Sephadex A-50で分画した結果,高い粘性を示す画分(サンザシのC2およびレモンのL2)と低い粘性を示す画分(それぞれC1およびL1)が得られた.これらの画分を精製ペクチナーゼで分解したところ,C2およびL2は完全に低分子化されたの対し,C1とL1は一部低分子化されなかった.低分子化されなかった画分,Cl-1およびL1-1をさらにDEAESephadexA-25で分画したところ,C1-1からは3画分(C1-1-A,-B,-C)が,Ll-1からは2画分(L1-1-A,-C)が得られた.これらの各画分の類似性を溶離液の塩濃度および糖組成から検討した結果より,サンザシペクチンとレモンペクチンの粘性の違いはC1-1-AおよびL1-1-Aの構成糖の基本的な違い,ならびにサンザシが有するC1-1-B画分に相当する構造がレモンペクチンの構造中に存在しないことに基づくのではないかと推定した.

Haw and lemon pectins gave mainly two fractions (C1, C2 from haw and Li, L2 from lemon) by DEAE-Sephadex A-50 column chromatography. One (C2, L2) showed higher viscosity than the other (C1, L1). On hydrolysis by purified pectinase, the fractions of C2 and L2 were completely hydrolyzed, while the fractions of Ci and L1 left pectinase-resistant fractions (C1-1 and L1-1) in a high molecular weight region. DEAE-Sephadex A-25 column chromatography of the resistant fractions showed three peaks (C1-1-A, -B, -C) for Ci-i and two peaks (L1-1-A, -C) for L1-1. Acidic fractions C1-1-C and L1-1-C were structurally similar to each other, but neutral fractions, C1-1-A and L1-1-A were totally different in constitutional sugar. The structural difference of neutral fractions (C1-1-A and L1-1-A) and presence/absence of acidic fraction corresponding to C1-1-B in the pectin molecule may be related to the viscosity of the pectins.

Journal

  • Journal of Applied Glycoscience

    Journal of Applied Glycoscience 45(1), 27-32, 1998-03-31

    The Japanese Society of Applied Glycoscience

References:  11

Cited by:  1

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008257647
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10453916
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    13403494
  • NDL Article ID
    4447472
  • NDL Source Classification
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL Call No.
    Z17-15
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE  JASI 
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