α-グルコシド結合の加水分解反応の際に認められたα-第二次同位体効果により推察されるα-グルコシダーゼの反応機構 Catalytic Reaction Mechanism on α-Secondary Kinetic Isotope Effects in Hydrolytic Cleavage of α-Glucosidic Linkage by α-Glycosidases

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Author(s)

    • 井垣 茂 IGAKI Shigeru
    • 北海道大学農学部応用生命学科 Department of Applied Bioscience, Faculty of Agriculture, Hokkaido University
    • 木村 淳夫 KIMURA Atsuo
    • 北海道大学農学部応用生命学科 Department of Applied Bioscience, Faculty of Agriculture, Hokkaido University
    • 千葉 誠哉 CHIBA Seiya
    • 北海道大学農学部応用生命学科 Department of Applied Bioscience, Faculty of Agriculture, Hokkaido University

Abstract

AspergilZus pager,テンサイ,ミツバチのα一グルコシダーゼおよびPaeciloynyces sp.のグルコアミラーゼを[1,1'・2H]イソマルトースに作用させ,加水分解反応におけるa一第二次同位体効果を解析した.アノメリック水素を重水素標識したイソマルトースを酵素合成後,上述の4種類のα一グルコシダーゼを反応させ,分子活性(kll)を求めた.非標識体で測定された分子活性(kH)との比(kH/kD)は1.16(Aspergillus niger α-グルコシダーゼ),1.21(テンサイα一グルコシダーゼ),1.13(ミツバチα一グルコシダーゼII)および1.23(Paecilomyces sp.グルコアミラーゼ)であった.これらの結果は,グりコシダーゼが触媒する加水分解反応の遷移状態においてオキソカルベニウムイオン中間体の存在を強く支持するものである.

α-Secondary deuterium kinetic isotope effects were investigated in the hydrolysis of [1, 1'.2H]-isomaltose with Aspergillus niger α-glucosidase, suger beet a-glucosidase, honeybee a-glucosidase II, and Paecilomyces sp. glucoamylase. The ratios kH/kD of the molecular activities in the hydrolysis of an ordinary isomaltose and the [1, 1'-2H] isomaltose enzymatically synthesized were 1.16, 1.21, 1.13, and 1.23 for α-glucosidases from A. niger, sugar beet seeds, and honeybees, and glucoamylase from Paecilomyces sp., respectively. The data strongly support the occurrence of the oxocarbenium ion intermediate in the transition states of the hydrolytic reactions by the glycosidases.

Journal

  • Journal of Applied Glycoscience

    Journal of Applied Glycoscience 45(3), 269-274, 1998-08-31

    The Japanese Society of Applied Glycoscience

References:  23

Cited by:  3

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008258303
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10453916
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    13403494
  • NDL Article ID
    4551728
  • NDL Source Classification
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL Call No.
    Z17-15
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE  JASI 
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