アサリ漁場の餌料環境としてのセジメント  [in Japanese] Aspect of Sediment as Food Environment of Manila Clam Ruditapes philippinarum  [in Japanese]

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Abstract

近年、日本沿岸域におけるアサリの資源量は減少傾向にあり、各地のアサリ漁場ではアサリ資源の維持・回復のために漁場造成、移植放流、資源管理等の施策が図られている。また、これらの施策の基礎となるアサリの漁場造成に関する研究や好適なアサリ漁場環境を明らかにするための調査・研究が多く行われている。これらの知見をもとにしてアサリの漁場造成、移植放流、資源管理等の事業が行われているが、これらの事業を効果的に行うためには、それぞれの漁場の環境収容力を把握しておく必要がある。漁場の環境収容力を明らかにするためには、アサリ漁場の餌料環境を調査する必要があるが、アサリ漁場の餌料環境についての基礎的調査・研究例は少なく、餌料環境の調査方法を含めて、餌料環境の実態についての知見の集積が望まれている。沼口は、アサリ漁場の餌料環境として、漁場における干潟底泥の表層に堆積したセジメント中のデトライタスが重要であることを指摘した。本研究では、セジメントに含まれる植物色素量と有機物量との関係についてアサリ漁場で調査を行うとともに、アサリがセジメント懸濁粒子を摂取する状況について室内飼育実験により検討を行い、若干の知見が得られたので報告する。

Phytopigment and organic substance in the sediment of Manila clam culture ground were investigated. Sedimentswere collected from the tidal flat of a Manila clam culture ground in Ariake Bay, Kumamoto Prefecture,Japan. It were detemined that contents of phytopigment (chlorophyll a and phaeo-pigments), organic substance,protein, crude fat and organic carbon in the sediment. Positive correlations were found between phytopigmentand organic substances (r = 0.951), and protein (r = 0.946), and crude fat (r = 0.955) and organic carbon (r =0.979) in the sediment. Fine particles of the sediment contained higher levels of phytopigment, protein andorganic carbon. These results suggest that phytopigment quantity in the sediment may be good index for the foodenvironment of the culture ground of Manila clam. Phytopigment contained digestive diverticula and glycogenincluded foot of Manila clam which were fed fine particles of sediment were also determined. Phytopigmentcontained digestive diverticula and glycogen of Manila clam increased with feeding fine particles of sediment.These results suggest that fine particles of sediment included phytopigment may be suitable food sources for theManila clam.

Journal

  • Journal of Fisheries Engineering

    Journal of Fisheries Engineering 37(3), 209-215, 2001-02-01

    The Japanese Society of Fisheries Engineering

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    MATSUKAWA YASUO , CHO NARITOSHI , KATAYAMA SATOSHI , KAMIO KOICHIRO , YASUO MATSUKAWA , NARITOSHI CHO , SATOSHI KATAYAMA , KOICHIRO KAMIO , (独)水産総合研究センター中央水産研究所 , (独)水産総合研究センター中央水産研究所 , (独)水産総合研究センター中央水産研究所 , (株)東京久栄 , National Research Institute of Fisheries Science Fisheries Research Agency , National Research Institute of Fisheries Science Fisheries Research Agency , National Research Institute of Fisheries Science Fisheries Research Agency , Tokyo Kyuei Co. Ltd.

    NIPPON SUISAN GAKKAISHI 74(2), 137-143, 2008-03-15

    J-STAGE  JASI  References (60) Cited by (8)

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008273925
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10278554
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    09167617
  • NDL Article ID
    5723891
  • NDL Source Classification
    ZR26(科学技術--農林水産--水産)
  • NDL Call No.
    Z18-1327
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE  JASI 
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