Lactobacillus caseiのファージとBacillus subtilisのファージに対する食塩の作用  [in Japanese] Effect of Salt on Phage J1 of Lactobacillus casei S1 and Phages M2 and SPO1 of Bacillus subtilis YS11  [in Japanese]

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Abstract

J1ファージとその宿主<I>L. casei</I> S1, 並びに, M2, SPO1ファージとその宿主<I>B. subtilis</I> YS11に対する食塩の作用について検討した.<BR>37℃において食塩は, J1ファージと<I>L. casei</I>の場合, 1) 0.8Mで菌の生育を完全に抑制した. 2) ファージを不活化しなかった. 3) ファージの吸着を阻害した. 4) 1.0Mでファージの増殖を完全に抑制した. M2, SPO1ファージと<I>B. subtilis</I>の場合, 1) 1.2Mで菌の生育を完全に抑制した. 2) ファージを不活化しなかった. 3) SPO1ファージの吸着を阻害した. 4) 1.2~1.3Mでファージの増殖を完全に抑制した.<BR>37℃より高い温度の影響について, J1ファージと<BR>L. caseiの場合, 1) 42℃まで菌の生育は変わらなかった. 2) 40℃でファージの増殖は完全に抑制された. M2, SPO1ファージと<I>B. subtilis</I>の場合, 1) 43~50℃で菌の生育は37℃より速かった. 2) 45~46℃でファージの増殖は完全に抑えられた. つまり, 高温で培養することによりファージを制御できることが示された.<BR>高温における食塩の作用について, 次のことが分かった. J1ファ-ジと<I>L. casei</I>の場合, 39℃において0.4Mの食塩は, 菌の生育にほとんど影響せず, ファージの増殖をほぼ完全に抑えた. つまり, 温度を上げると, より低い食塩濃度でファ-ジを制御できる可能性が示された. M2, SPO1ファージと<I>B. subtilis</I>の場合は, 44, 45℃において検討したが, このようなことは示されなかった.

The effect of salt on phages and their host bacteria was investigated using phage J1 of <I>Lactobacillus casei</I> S1 and phages M2 and SPO1 of <I>Bacillus subtilis</I> YS11. With phage J1 at 37°C, salt did not affect the infectivity of the phage, but prevented its adsorption. Salt completely inhibited the growth of phage at 1.0 M. With phages M2 and SPO1, salt did not affect the infectivity of phages. It prevented the adsorption of phage SPO1, but not of phage M2. Salt completely inhibited the growth of phages at 1.2-1.3 M. At 40°C in the absence of salt, the growth of phage J1 was completely inhibited, whereas the growth of the host bacteria was the same as at 37°C. With phages M2 and SPO1 at 45-46°C, growth was completely inhibited, whereas the growth of the host bacteria was more rapid than at 37°C. These findings suggest the possibility of phage control by means of elevating incubation temperature. At 39°C, lower concentrations of salt inhibited the growth of phage J1. This result suggests the possible use of salt for the control of phage. With phages M2 and SPO1, this is not true at 44-45°C.

Journal

  • Bulletin of the Society of Sea Water Science, Japan

    Bulletin of the Society of Sea Water Science, Japan 49(6), 333-340, 1995-11-01

    The Society of Sea Water Science, Japan

References:  8

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008279812
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN0018645X
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    03694550
  • NDL Article ID
    3640652
  • NDL Source Classification
    PA61;RA11
  • NDL Source Classification
    ZM44(科学技術--地球科学--海洋・陸水・火山) // ZP8(科学技術--化学・化学工業--無機化学・無機化学工業)
  • NDL Call No.
    Z15-47
  • Data Source
    CJP  NDL  J-STAGE 
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