日米台英における養豚飼料コストの比較研究  [in Japanese] A Comparative Technological Study on Pig Feed Costs in Japan, U. S. A., Taiwan and U. K.  [in Japanese]

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本研究では日本への豚肉輸入を増加させている米国および台湾, さらにはEU諸国の中で企業的経営が多く養豚経営調査が継続的に行われている英国を対象として, 養豚飼料コストの比較分析を行った。なお, 厳密な比較を行うためには為替レートの変動, 調査対象・年次の特定, 生産性の規定, 養豚施策さらには養豚関連産業等との相互規制関係を経営経済的に究明しておくことが前提となるが, 本研究では飼料コスト水準を一定の幅で示し, さらに日米台については実態調査により飼料コストの水準把握を技術的に補完することとした。<br>養豚飼料コストの技術的比較分析では, 日本の肉豚生体1kg当たり生産コストは各国の水準を1とした日本の倍率は, 米国の3.0~2.0倍, 台湾の1.8~1.3倍, 英国の2.3~1.9倍の範囲にあり, 平均的には米国の2.4倍, 台湾の1.5倍, 英国の2.1倍の水準にある。したがって, 生産コストの低減が日本養豚の緊急な課題になっている。<br>同様に生体1kg当たり飼料費についてみると, 米国の2.5倍, 台湾の1.3倍, 英国の1.9倍である。飼料単価については, 米国の2.8倍, 台湾の1.5倍, 英国の1.9倍の水準にある。農場飼料要求率は出荷体重の小さい英国は例外として日本の技術水準は高いと考えられる。<br>これらのことから, 日本の豚生産コストは飼料単価が高いことが大きく影響していると想定される。飼料単価10%の低下は生産コスト7%の節減に寄与する関係にある。<br>米国の飼料単価が低いのは, トウモロコシの単価 (8.3円/kg) が低く, 補助飼料 (38.7円/kg) を有効に利用しているためと想定される。台湾では自家配合割合が多くなっており, 一義的に飼料単価を設定することは困難であり, 平均値で検討することには問題がある。英国では自家配合利用と完全配合飼料利用経営との子豚の飼料単価差が大きいのが特徴的である。

To cope with the sharp increasing import of pig meat from other swine industrialized countries, it is indispensable to strengthen the international competitive edge of Japanese pig industry. For this purpose, it is necessary to compare pig production cost of Japan with those of other countries which export pig meat to our country. And so, in this paper, the author would like to analyze pig production costs in Japan, U. S. A., Taiwan and U. K..<br>In view of pig farming, pig feeding technology and pig farm managerial technics are the most important factors to determine the level of pig production cost in each country.<br>Hog production cost per liveweight kg in Japan is 2.4 times higher than that of U. S. A., 1.5 times higher than that of Taiwan and 2.1 times higher than that of U. K. on average. In the same way, feed cost per liveweight kg in Japan is 2.6 times higher than that of U. S. A., 1.3 times higher than that of Taiwan and 1.9 times higher than that of U. K.. Similarly, feed price per kg in Japan is 2.8 times higher than that of U. S. A., 1.5 times higher than that of Taiwan and 1.9 times higher than that of U. K.. Neverthless, there is no correlation between pig production cost and feed conversion ratio based on fattening technics. Feed conversion ratio in Japan is rather superior to that in U. S. A.<br>As mentioned above, the lowest production cost in U. S. A. is due to the lowest feed cost per liveweight kg and the cheapest feed price per kg, whereas Japanese high production cost is due to high feed price per kg. To reduce pig production cost in Japan, it is urgently necessary to take off the restrictions and deregulate the pig feed indutry in order to cut down the feed price.

Journal

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    Nihon Yoton Gakkaishi 34(2), 44-50, 1997-06-30

    The Japanese Society of Swine Science

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Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008284684
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10202971
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    0913882X
  • NDL Article ID
    4258706
  • NDL Source Classification
    ZR22(科学技術--農林水産--畜産)
  • NDL Call No.
    Z18-1082
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE  JASI 
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