台湾養豚の豚肉供給力規定要因の解析  [in Japanese] An analytical Study on the Capacity of Pork Supply in Taiwan  [in Japanese]

Access this Article

Search this Article

Author(s)

Abstract

台湾養豚の豚肉供給力を規定する豚飼養頭数は, 1991年には10,089千頭まで増加してきたが, それ以降は停滞傾向にある。養豚農家数は1993年までの9年間では年率12.1%の減少率であるのに対し, 飼養規模は年率18.9%と言う驚異的な拡大率である。このため, 1993年時点の500頭以上階層は79.8%を占め, さらに5,000頭以上階層は19.8%の頭数割合になっている。このような台湾養豚の規模拡大が豚肉供給力を支えている。<br>養豚技術を統計数値から推察すれば, 繁殖成績とくに種雌豚年間1頭当たりの豚生産頭数は1993年には12.5頭まで低下している。しかし, 肉豚の出荷時体重・枝肉重量は増加しており, 1993年には前者は104kg・後者は85.8kgまで増大している。また, 背脂肪厚は1993年には1.71cmにまで減少している。<br>肉豚価格は季節変動と4~5年の周期変動を示しているが, 肉豚価格の下落率が小さいことが台湾養豚の供給力を高めている主要な要因であると考えられる。<br>さらに, 豚肉輸出力を最も大きく規定する肉豚生産コストは, 厳密な生産費は計測されていないが, 肉豚1頭当たりの生産費合計は14.9~16.5千円 (4.25円/元で換算) の範囲にあり, 低コスト構造を形成している。これには種々の要因が想定されるが, 輸入トウモロコシなどの単味飼料を自由に自家配合していることが一因になっていると考えられ, これは養豚部門の規制緩和が徹底しているためと推測される。<br>この外, 養豚の経営形態の多様性, 豚糞尿処理への対応等種々の要因が介在しているが, 台湾養豚は日本への豚肉輸出を梃として国内供給力の展開が図られている状況にある。

The number of pigs detemines the capacity of pork production, and it became the highest number of 10, 090 thousand heads in 1991. Nevertheless, the number of pig operations has been decreasing and the decreasing rate per year was 12.1% from 1992 to 1993. The pig herd size per operation has become greatly enlarged and the rate of enlargement per year was 18.9% during the period. The share of 500 heads and over class was 79.8% in total pig population and that of 5, 000 heads and over was 19.8%. Such a large scale of pig operations has contributed to the growth of pig production in Taiwan.<br>To consider the technical level of pig production from the statistical data published by Provincial Government of Taiwan, the number of hog production per year per sow has been decreasing year by year and reached 12.5 heads in 1993. On the other hand, the marketed weight and carcass weight have been increasing, and the former was 104kg and the latter was 85.8kg in 1993. The thickness of backfat decreased to 1.71cm in 1993.<br>Hog price is subjected to seasonal fluctuation and cyclical fluctuation of 4 or 5 years. The small rate of hog price decrease is the main factor for the high capacity of pig meat production in Taiwan.<br>Hog production cost is the largest factor to determine the capacity of pig meat export. The hog production cost survey is rough and it is difficult to compare the hog production costs of Taiwan with those of Japan. The total hog production costs cover the range of 14.9 to 16.5 thousand Yen and they build up the low cost production structure. It depends on many factors to fix the low cost structure, and the author considers that the low cost is due to self compounded feed of imported corn and others. Such feed can be available owing to the relaxation of restriction of feed import system in Taiwan.

Journal

  • Nihon Yoton Gakkaishi

    Nihon Yoton Gakkaishi 32(2), 97-105, 1995-06-15

    The Japanese Society of Swine Science

References:  8

  • <no title>

    Taiwan Agricultural Yearbook 160, 162-163, 1994

    Cited by (1)

  • <no title>

    台湾区肉品発展基金会 技術サービスセンター

    69〜82年度供応輸出原料肉猪品質一覧表

    Cited by (1)

  • <no title>

    Taiwan Area Agricultural Products Wholesale Market Yearbook, 374-375, 1994

    Cited by (1)

  • 台湾地区養猪的過去与現況

    鐘伝

    第一回亜太地区華語養猪研究会 17, 1994

    Cited by (1)

  • <no title>

    朱雲鵬

    台湾2000年, 8 Taiwan-Balancing Economic Growth and Environmental Protection, 1994

    Cited by (1)

  • 台湾肉豚産業の調整方向とその問題点

    呉明敏

    第9回日華養豚研究会議講演要旨, 48-52, 1994

    Cited by (1)

  • <no title>

    台湾区肉品発展基金会

    基金と経費来源, 6-7, 1993

    Cited by (1)

  • <no title>

    Introduction to Taiwan Livestock Research Institute Animal Waste Treatment, 19-20, 1993

    Cited by (1)

Cited by:  2

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008440857
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10202971
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    0913882X
  • Data Source
    CJP  CJPref  J-STAGE  JASI 
Page Top