カゼイン組成がカード形成状態ならびに消化性に及ぼす影響 : β-カゼインの消化性について  [in Japanese] Effects of Casein Composition on Clot Formation and Digestibility : Digestibility of β-Casein  [in Japanese]

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カゼイン組成がカード形成状態や消化性に及ぼす影響を調べた。ウシα-カゼインに酸を添加すると粗大なカードが形成されたが, ウシβ-カゼインならびに人乳カゼインではカードが微細であった。乳児の消化管内を想定したpH 4.0のペプシン分解およびそれに引き続くパンクレアチン分解を行うと, ウシβ-カゼインがウシα-カゼインに比べ速やかに消化された。ラットによる消化試験では, ウシβ-カゼインがウシ全カゼインに比べ分解されやすく, 胃内滞留時間が短かった。以上のことから, カードはβ-カゼインのように微細であるほど, 消化されやすいこと, また胃から速やかに小腸に移行することが示唆された。

The effects of casein composition on clot formation and digestibility were investigated. Bovine α-casein formed large clots when dissolved in an acid solution, whereas the clots formed by bovine β-casein and human milk casein were extremely fine. The digestibility of bovine β-casein was superior to that of bovine α-casein upon <I>in vitro</I> digestion with pepsin and pancreatin under the conditions found in the infant intestinal tract. In a rat model, bovine β-casein was digested and left the stomach more rapidly. These findings suggest that the high digestibility of β-casein is due to its tendency to form fine clots.

Journal

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    Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi 48(1), 37-42, 1995-02-10

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Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008561588
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00311992
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL Article ID
    3604721
  • NDL Source Classification
    SC226(衛生学・公衆衛生--食品衛生・栄養学)
  • NDL Source Classification
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL Call No.
    Z19-53
  • Data Source
    CJP  NDL  J-STAGE 
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