大豆由来高食物繊維素材の物理的特性とラット脂質代謝へ及ぼす影響  [in Japanese] Physical Properties and Effects on Lipid Metabolism of Soybean Fiber in Rats  [in Japanese]

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Author(s)

    • 屋 宏典 OKU Hirosuke
    • 琉球大学農学部生物資源科学科 Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, University of the Ryukyus
    • 戸田 隆義 TODA Takayoshi
    • 琉球大学医学部臨床検査医学講座 Department of Clinical Laboratory Medicine, School of Medicine, University of the Ryukyus
    • 知念 功 CHINEN Isao
    • 琉球大学農学部生物資源科学科 Department of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, University of the Ryukyus

Abstract

エタノールおよび酵素処理された大豆由来高食物繊維含有素材の物理的特性とコレステロール負荷条件下でのラット脂質濃度, 糞中ステロイド排泄に及ぼす影響を市販の大豆由来高食物繊維含有素材と比較検討を行い, 以下の結果を得た。<BR>1) 電子顕微鏡による観察においてSBF粒子は, 多孔質構造を有していた。また物理的特性値である保水性, 膨潤性に関して, SBFは, セルロースおよびCADと比較していずれも有意に高い値を示した。<BR>2) 飼料摂取量ならびに体重増加量および肝臓重量に有意な差は認められなかった。<BR>3) 血清脂質濃度に関して, SBF摂食群は, 摂取後1週目にセルロース群およびCAD群に対しコレステロール濃度の上昇抑制効果が有意に認められた。この結果は, 再現性よく確認された。一方, トリグリセリド濃度は, セルロース群に対し低い値で推移するが再現性よく有意な低下を示さなかった。<BR>4) 肝臓脂質濃度は, SBF摂食群のトリグリセリド濃度に有意な低下を認めた。<BR>5) 糞中ステロールの排泄量は, 各群間で有意な差を認めなかった。<BR>以上の結果より, SBFのコレステロール濃度の上昇抑制効果はその物理的特性によるものと考えられ, 生理機能を有する優れた食品添加素材であると思われる。

The effects of soybean fiber (SBF) on lipid metabolism, growth and gastrointestinal transit time were investigated in rats. The types of dietary fiber used soybean fiber treated with ethanol and enzyme (SBF), commercially available soybean dietary fiber (CAD), and cellulose as a control. Electron microscopy examination of the fibers showed a matrix structure in SBF and a rather smooth surface in CAD. SBF had a higher water-holding capacity and settling volume than CAD (p<0.01). Animals were fed semipurified diets containing 6% of these dietary fibers in combination with 1% cholesterol. The serum cholesterol concentration at the end of the first week was significantly lower in the SBF group than in the CAD (p<0.05) and cellulose (p<0.01) groups. No significant difference was seen in liver cholesterol and phospholipid levels, fecal steroid excretion and gastrointestinal transit time between the groups. These results suggest that the hypocholesterolemic effect of SBF is ascribable to its porous structure, which is responsible for a higher water-holding capacity and settling volume, rather than increased fecal sterol excretion.

Journal

  • Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi

    Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi 48(2), 133-139, 1995-04-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

References:  27

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008561833
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00311992
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL Article ID
    3619218
  • NDL Source Classification
    SC226(衛生学・公衆衛生--食品衛生・栄養学)
  • NDL Source Classification
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL Call No.
    Z19-53
  • Data Source
    CJP  NDL  J-STAGE 
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