ラットのガラクトサミン肝障害ならびに四塩化炭素肝障害に及ぼす各種タンパク質の投与効果  [in Japanese] Effects of Several Dietary Proteins on D-Galactosamine Hepatitis and Cirrhosis of the Liver Induced by Carbon Tetrachloride in Rats  [in Japanese]

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Abstract

4週齢 (体重50~60g) のWistar系雄ラツトを用い, 各種タンパク質 (カゼイン (C), 卵白 (E), ツェイン (Z), 小麦グルテン (G)) の混合食がガラクトサミン肝障害ならびに四塩化炭素肝障害に及ぼす影響を血漿トランスアミナーゼ (グルタミン酸オキサロ酢酸トランスアミナーゼ (GOT), グルタミン酸ピルビン酸トランスアミナーゼ (GPT)) 活性値および血漿MR比 (遊離分枝鎖アミノ酸濃度/遊離芳香族アミノ酸濃度) を指標に検討した。<BR>1) 各種飼料をラットに14日間与えて飼育し, 14日目にD-ガラクトサミン塩酸塩溶液 (800mg/kg体重) をラットの腹腔内に注射し, 20時間後に解剖した。小麦グルテンを含んでいる (E10%+G10%, E20/3%+G20/3%+Z20/3%) 群は, ガラクトサミン投与による血漿GOT活性の上昇を, 対照群 (E20%) に比し有意に抑制したが (p<0.05), MR比は各群間に有意差は認められなかった。<BR>2) 四塩化炭素のオリーブ油溶液 (50%v/v) を背部皮下に週2回11週間注射 (1ml/kg体重) して四塩化炭素肝障害ラットを作成し (その間は市販固形飼料 (CE-2) を投与), その後各種タンパク質の混合食をラットに7日間与えた後解剖した。その結果, 小麦グルテンを含んでいる (E10%+G10%, E20/3%+G20/3%+Z20/3%) 群はカゼイン単独群 (20%C), 卵白単独群 (20%E) に比し血漿GPT活性値の上昇が認められたが, MR比は各群間有意な差は認められなかった。<BR>以上の結果から, メカニズムの異なる肝障害においては小麦グルテンは異なる作用を示すことが明らかとなった。

We investigated the effects of several kinds of dietary protein such as casein, egg white, zein and wheat gluten on galactosamine hepatitis and cirrhosis of the liver induced by carbon tetrachloride in rats. Male Wistar rats were fed the experimental diets for 2 weeks. On the last day of feeding, the rats were injected intraperitoneally with D-galactosamine solution (800mg/kg body weight). The elevation of glutamicoxaloacetic transaminase (GOT) was depressed in the groups fed the diet containing gluten at 20% of the level of protein. However, the ratio of plasma free branched-chain amino acids to plasma free aromatic amino acids (MR ratio) did not differ significantly among the groups. On the other hand, in rats injected with carbon tetrachloride (50% in olive oil, 1ml/kg body weight) twice a week for 11 weeks and then fed the experimental diets for one week, plasma glutamic-pyruvic transaminase (GPT) activity was higher in the groups fed the diets containing wheat gluten, although the MR ratio did not differ significantly among the groups.

Journal

  • Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi

    Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi 48(4), 291-297, 1995-08-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

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Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008562764
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00311992
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL Article ID
    3632028
  • NDL Source Classification
    SC226(衛生学・公衆衛生--食品衛生・栄養学)
  • NDL Source Classification
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL Call No.
    Z19-53
  • Data Source
    CJP  NDL  J-STAGE 
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