小腸切除ラットの経腸栄養時下痢発生に対する大豆タンパク質およびパンクレアチン消化物中高分子画分の抑制効果  [in Japanese] The Effect of Soybean Protein and Its High Molecular Weight Pancreatin Digestion Product, on Diarrhea in Enterectomized Rats Fed on an Enteral Liquid Diet  [in Japanese]

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Abstract

実験Iでは, 消化管手術後の下痢に対する大豆タンパク質の抑制効果を検討する目的で, 小腸切除ラットの十二指腸内に1kcal/1mlに調製した大豆タンパク質栄養剤 (SP栄養剤), カゼイン栄養剤 (CA栄養剤) および大豆タンパク質とカゼインが1: 2の比率で配合されている混合タンパク栄養剤 (MX栄養剤) を下痢が誘発される投与条件下で5日間飼育し, 下痢の発生率を検討した。<BR>投与3日目の下痢発生率はSP群で6%, またMX群は29%であり, 対照のCA群の53%に比較して顕著な低値を示し, SP群およびMX群で下痢抑制効果が認められた。この抑制効果は5日目においても示された。<BR>実験IIでは, 大豆タンパク質をパンクレアチンで消化した後得られた高分子画分 (HF画分) をCA栄養剤に添加し下痢に及ぼす影響をCA栄養剤およびSP栄養剤と対比し, HF画分が大豆タンパク質の下痢抑制効果の発現に関与する可能性について検討を行った。<BR>投与3日目のHF群の下痢発生率は24%とCA群の78%に比較して明らかな低値を示し, 下痢抑制効果が認められた。5日目においてもHF群はCA群に比較して顕著な低値を示した。一方, HF群とSP群は, 投与期間を通じて下痢発生率に有意差は認められず, 抑制効果は同等であった。<BR>以上, 大豆タンパク質はカゼインに比較して小腸切除ラットに誘発させた下痢を明らかに抑制し, この効果はカゼイン配合量の3分の1を大豆タンパク質に置換しても発現した。さらに, この効果の作用機序の一つとして, HF画分の関与が示唆された。

The aim of this study was to examine the effect of proteins on diarrhea. Soybean protein and the resultant, high molecular weight fraction (HF) obtained after pancreatin digestion, were fed to enterectomized rat as enteral liquid diets. After resecting the small intestine, a catheter was placed into the duodenum for 5 days postoperative enteral feeding. In the first experiment, the rats were divided into three groups and fed on either a soybean protein-based diet (SP), a casein-based diet (CA), or a 1: 2 soybean protein: casein mixture (MX). The incidence of diarrhea in the SP and MX groups was significantly lower than that of the CA group. In the second experiment, the rats fed on CA supplemented with HF were compared with those in groups CA and SP. The incidence of diarrhea in this group was significantly lower than that of the CA group and similar to that of the SP group. These results indicate that soybean protein and HF may reduce diarrhea caused by enteral feeding after surgical operation of the rat dig stive tract.

Journal

  • Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi

    Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi 48(6), 469-476, 1995-12-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

References:  22

Cited by:  1

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10008563307
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00311992
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    02873516
  • NDL Article ID
    3919294
  • NDL Source Classification
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL Call No.
    Z19-53
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE 
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