亜鉛欠乏状態のマウス精子の生存率および形態に及ぼす影響 Effects of Zinc Deficiency on Sperm Viability and Morphology in Mice

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抄録

亜鉛欠乏状態のマウス精子形成への影響を, 精子の生存率および形態を指標にして検討した。<BR>1) マウスを亜鉛欠乏飼料 (亜鉛含量0.5ppm) で6週間飼育した後に屠殺し, 精巣および精巣上体を摘出した。精子数は, 血球計算盤を用いて算出し, エオジンYとアニリンブルーで精子を生体染色をして, 生存精子を判定した。また, 精子の塗抹標本をエオジンYで染色して精子の形態異常を観察した。<BR>2) 亜鉛欠乏群では, 精子数が対照群のおよそ50%まで減少していた (25.7×10<SUP>6</SUP>対51.6×10<SUP>6</SUP>/g)。また, 生存精子の割合も, 有意に減少していた (41.5%対54.5%)。体重増加の少ない個体ほど, 生存精子の割合が低く, かつ精子数が減少している様子が観察された。<BR>3) 亜鉛欠乏群における異常精子の頻度は13.0~44.0%と, 対照群の5.4~22.8%に比べ, すべての部位で増加していた。とくに, 頭部の異常がもっとも顕著で, ついで中片部の屈曲の異常が増加していた。<BR>これらの結果, 亜鉛が正常なマウスの精子形成にとって不可欠であることが示唆された。

To elucidate the effects of zinc deficiency on male reproduction, we examined sperm viability and morphology in young maturing mice maintained on a zinc-deficient diet (<0.5ppm). Male mice were killed after 6 weeks of feeding. The number of sperm from the cauda epididymides was determined by a standard hematocytometric procedure, and live and dead sperm were differentiated by vital staining with eosin-aniline blue. For morphological evaluation, sperm smears were stained with eosin Y. In the zinc-deficient group, the number of epididymal sperm per testis was reduced (25.7×10<SUP>6</SUP>/g vs. 51.6×10<SUP>6</SUP>/g) and the percentage of live sperm was low (41.5%vs. 54.5%). There was a positive correlation between sperm viability and body weight gain during the 6-week experimental period. In addition, the incidence of sperm abnormalities was high, ranging from 13.0% to 44.0% in the zinc-deficient mice, whereas in the control group it ranged from only 5.4% to 22.8%. The most commonly occurring abnormalities were in the sperm head and midpiece region of the tail. These findings suggest that zinc per se is essential for late spermatogenesis in mice.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 50(4), 311-315, 1997-08-10

    公益社団法人 日本栄養・食糧学会

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    DOI 被引用文献1件

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10009283616
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    4286694
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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