ヒトにおけるショ糖含有食品摂取後の血糖上昇に及ぼすL-アラビノースの作用  [in Japanese] Effect of L-Arabinose on Blood Glucose Level after Ingestion of Sucrose-containing Food in Human  [in Japanese]

Access this Article

Author(s)

    • 井上 修二 INOUE Shuji
    • 国立健康・栄養研究所 Division of Geriatric Health and Nutrition, National Institute of Health and Nutrition
    • 讃井 和子 SANAI Kazuko
    • 合同酒精株式会社酵素医薬品研究所 Enzymes & Pharmaceuticals Research Laboratory, Godo Shusei Co., Ltd.
    • 世利 謙二 SERI Kenji
    • 合同酒精株式会社酵素医薬品研究所 Enzymes & Pharmaceuticals Research Laboratory, Godo Shusei Co., Ltd.

Abstract

L-アラビノースは小腸スクラーゼを特異的に阻害し, ショ糖の消化吸収を抑制する。実験動物ではショ糖負荷後の血糖上昇を用量依存的に抑制することが認められている。本研究では, ヒトにおけるショ糖含有食品摂取後の血糖上昇およびインスリン分泌に及ぼすL-アラビノース添加の効果を, 健常者 (48例) および2型糖尿病患者 (10例) で検討した。試験はクロスオーバー法または群間比較試験で行った。その結果, (1) 健常者 (8例) を対象にショ糖50gを摂取させた試験で, L-アラビノース添加ショ糖摂取群では血糖値および血中インスリン値の上昇が有意に抑制された。(2) 健常中高年 (40例) を対象にショ糖含有食品 (ゼリー: ショ糖含有量30g) を摂取させた試験で, L-アラビノース添加群では血糖値の上昇が添加濃度に依存して抑制された。(3) 2型糖尿病患者を対象とした試験でも, L-アラビノース添加ショ糖の有用性が認められた。(4) すべての試験において消化器症状等の副作用は認められなかった。<br>以上より, L-アラビノースは健常者および2型糖尿病患者において安全にショ糖摂取後の血糖上昇を抑制することが明らかになった。

L-Arabinose selectively inhibits intestinal sucrase activity <i>in vitro</i> and suppresses the glycemic response in a dose-dependent manner in experimental animals. In the present study, we investigated the effect of L-arabinose on the glycemic response of healthy volunteers and patients with type 2 diabetes. In the first experiment using a cross-over design, eight fasted normal volunteers were each given 50g of sucrose with and without 2g of L-arabinose. The increases of plasma glucose and serum insulin were significantly lower in the individuals given both L-arabinose and sugar. In the second experiment, the dose-dependency of L-arabinose was evaluated. Forty normal volunteers over 40 years old were given a jelly containing 30g of sucrose with added L-arabinose in ratios of 0%, 2%, 3% and 4% (w/w)(<i>n</i>=10). L-Arabinose at 3% and 4% significantly suppressed the increase of plasma glucose at 30min after ingestion. In the third experiment, patients with type 2 diabetes (<i>n</i>=10) were given the jelly with 3% (w/w) added L-arabinose using a cross-over design. L-Arabinose suppressed the maximal increase of plasma glucose after sucrose ingestion. These results demonstrate that L-arabinose attenuates sucrose-induced hyperglycemia both in normal subjects and diabetic patients, presumably through inhibition of intestinal sucrase activity.

Journal

  • Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi

    Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi 53(6), 243-247, 2000-12-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

References:  18

Cited by:  4

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10009714805
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00311992
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    02873516
  • NDL Article ID
    5607234
  • NDL Source Classification
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL Call No.
    Z19-53
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE 
Page Top