紅麹菌(Monascus anka sp.)の色素生産性に及ぼす米デンプンの効果 Pigment Productions on Rice Starches by Monascus anka sp

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抄録

<i>M.anka</i>の色素生産性向上を目的に培地の炭素源の違いによる色素生産性の比較を行い生成する色素成分の変化等の検討を加えた結果,うるち米デンプンを培地に添加すると紅麹菌の色素生産性に効果が見られ,さらにうるち米デンプンをそのまま高分子のまま添加するよりβ-アミーゼで酵素処理しある程度うるち米デンプンを低分子化した培地が最も紅麹菌の色素生産性の向上に効果を示す培地条件であった.このことから,炭素源の性状が生育に関係しているものと考えられた.<br>分析結果から炭素源をうるち米デンプンにすることで色素生産が高まる色素は紫色色素のrubropunctamineとmonascorubramineであることが推察された.

The pigments produced by <i>Monascus</i> sp. are traditionally used in many East Asian countries for processing wide variety of food materials. Recently, we reported that the productivity of the pigments by <i>Monascus anka</i> AHU 9085 on basic medium was considerably improved by the addition of rice starch to the medium. In this report, the amount of pigments produced by <i>Monascus anka</i> AHU 9085 in the medium containing non-glutinous rice starch was larger than that in the one containing glutinous rice starch, and pretreatment of non-glutinous rice starch in the medium by β-amylase was enhanced the productivity of pigments in the culture. From the results of HPLC and LC-MS, the main purple pigments increased were estimated monascorubrin and rubropunctatin.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 51(2), 67-71, 2004-02-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

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被引用文献:  5件中 1-5件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012097464
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    6855310
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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