動物エキス中のヒスチジン含有ジペプチド(アンセリン, カルノシン)のHPLCによる迅速定量法 A Simple and Rapid HPLC Method for Quantification of Histidine-Containing Dipeptides, Anserine and Carnosine, in Animal Extracts

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抄録

動物エキス中に存在するアンセリンとカルノシンをヒスチジン含有ジペプチド(HCDP)総量として測定する迅速・簡便な定量法について検討した.熱水抽出した各種動物エキス(牛肉,豚肉,鶏肉及びマグロ煮汁)をTSKG-2500PWXlカラムへ注入し,0.1%トリフルオロ酢酸含有45%アセトニトニトリルを溶媒として流速0.5mL/minで展開し,波長210nmの検出器で検出した.動物エキス中のアンセリンとカルノシンは同じ単一ピークとして溶出され,他の蛋白質,ペプチド及びアミノ酸と分離された.アンセリンとカルノシンで構成される単一ピークにはリジンとアルギニンが微量混在していたが,これらのアミノ酸は波長210nmに吸収を持たないものなので,アンセリン又はカルノシンと同一の溶出位置に検出されたピークはHCDPピークと見なすことが可能であった.本法ではアンセリンとカルノシンの個別定量は出来ないが,各種動物エキス中のHCDP含量を1検体あたりわずか30分で定量が可能であり,この測定値はアミノ酸自動分析計で測定されるアンセリン-カルノシンの合計値と良く一致する結果であった.

A simple method of HPLC for quantification of histidine-containing dipeptides (HCDP), anserine and carnosine, in animal meats was investigated. Each 10μL of extracts prepared by heat extraction from various animal meats including beef, pork, chicken, and tuna was applied to a TSKG-2500 PWXl column, developed with 45% acetonitrile containing 0.1% trifluoroacetic acid at a flow rate of 0.5mL/min, and monitored with an UV detector at 210nm. Both anserine and carnosine were eluted as an identical single peak and separated from other proteins, peptides and amino acids. Although a small amount of lysine and arginine were contained in the anserine-carnosine peak as major contaminants, these amino acids had no absorption at 210nm. Therefore, the detected peak that showed the same retention time of anserine or carnosine was calculated as total HCDP. By using a standard curve of carnosine, total HCDP content in meat extracts was rapidly quantified within 30min per one sample and the data obtained from this method were similar to those from an automatic amino acid analyzer.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 51(2), 87-91, 2004-02-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012097515
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    6855343
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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