ナスとピーマンの乾物生産ならびに葉の光生理障害とSOD活性に及ぼす連続光強度の影響 Effects of Continuous Light Intensity on Dry Mass Yield, Light-induced Leaf Injury and Superoxide Dismutase Activity in Pepper and Eggplant

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

本研究はメタルハライドランプと高圧ナトリウムランプを用い, 連続光の光強度がナスとピーマンの乾物生産と葉面積ならびに葉の生理障害とSOD活性に及ぼす影響について調査したものである.<BR>ナスは光強度50μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP>でも葉に障害が生じた.ナス第2本葉展開時から光強度100 (低), 250 (中), 480 (高) μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP>の3段階に移して8日後に第3葉のSOD活性を測定したところ, 障害未発現の (低) で活性が高く, クロロシス発現の (中) および, ネクロシス発現の (高) の葉の2倍の値を示した.16日後には, (低), (中), (高) ともネクロシスにまで発展し, 葉のSOD活性はいずれも8日後のクロロシス発現の (中), (高) レベルと同値となった.ナスのSOD活性は連続光下で葉がクロロシス発現に至るまで上昇し, その後, ネクロシスへ進むと急速に減少した.これより, 葉の障害に酸素ラジカルが関与しているものと考えられた.<BR>一方, ピーマンの生育は旺盛で葉面積は光強度200μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP>で最高値を示した.乾物重は300~400μmolm<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP>で高く, 光強度500μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP>付近になると乾物増加量が緩慢となり, 葉脈間クロロシスもわずかに観察された.また, ピーマンのSOD活性はナスより低く比較的安定しており, 乾物生産の最適光強度300μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP>付近でも葉のSOD活性は低レベルに維持された.

Dry mass production and leaf area in relation to leaf injury and superoxide dismutase (SOD) were evaluated for eggplant (<I>Solarium melongena</I> L.) and pepper (<I>Capsicum annuum</I> L.) seed-lings grown in continuous light at different intensities with metalhalide and high-pressure sodium lamps.<BR>Continuous light-induced leaf injury occurred in eggplants even at 50μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP> PPFD. When the 2nd leaf unfolded under daily 12h light-12h dark cycle, the eggplants were transferred to three levels of light intensity; 100 (low), 250 (medium), 480 (high) μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP>. After 8days, the SOD activity in the 3rd leaves showing no leaf injury at low light intensity was higher than that showing chlorosis or necrosis at high light intensity. However, after 16 days when the seedlings grown at low light intensity developed leaf-necrosis, SOD activities decreased to a low level, similar to those at medium and high light intensities. SOD activity increased gradually with time under continuous light up to the point of leaf injury, and decreased rapidly thereafter. These results suggest that the superoxide radical is associated with leaf injury.<BR>In contrast, pepper plants grew vigorously without any leaf injury, and the dry weight was the highest at a light intensity of 300-400 μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP> and the largest leaf area at 150-200 μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP>. SOD activity in pepper plants was relatively lower and more stable compared to that of eggplants, and the pepper plants also seemingly well adapted to continuous light at an optimum intensity of 300 μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP> for dry mass production in a closed environmental system.

収録刊行物

  • 植物工場学会誌

    植物工場学会誌 14(1), 32-37, 2002-03-01

    JAPANESE SOCIETY OF AGRICULTURAL, BIOLOGICAL AND ENVIRONMENTAL ENGINEERS AND SCIENTISTS

参考文献:  17件中 1-17件 を表示

被引用文献:  4件中 1-4件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012339096
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10451761
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    09186638
  • NDL 記事登録ID
    6087214
  • NDL 雑誌分類
    ZR3(科学技術--生物学--植物)
  • NDL 請求記号
    Z18-3397
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ