チキンエキス由来アンセリン-カルノシン混合体の抗酸化活性 : 植物由来抗酸化物質との比較 Characteristics of Anti-oxidative Activity of Carnosine and Anserine Mixture Isolated from Chicken Extract : Comparison with Other Botanical Antioxidants

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抄録

チキンエキスから得られる抗酸化性ジペプチドのアンセリン(Ans),カルノシン(Car)及びその混合体(AC mix)の抗酸化活性を調べるために,生体内で生成される3種類の活性酸素,次亜塩素酸(ClO⋅),水酸化(OH⋅)及び過酸化亜硝酸(NO<sub>3</sub>⋅)ラジカルを用いて,これらの活性酸素による蛋白質分解に対する分解阻止作用の点から試験し,ビタミンC(V.C),ビタミンE(V.E),還元型グルタチオン(GSH),エピガロカテキンガレート(EGCG)及びケルセチン(Qur)などの抗酸化剤と比較した.食品の抗酸化能測定法として一般に用いられるラジカル色素還元法(DPPH法)で比較すると,抗酸化活性の強さは植物由来の抗酸化剤,特にポリフェノール化合物が極めて高く測定され,AC mixの抗酸化活性はEGCGの1/6700,Qurの1/2500,そしてV.CとV.Eの1/1000に過ぎなかった.各種活性酸素による蛋白質分解反応の阻止作用で測定した抗酸化活性では,Ans,Car及びAC mixはGSHやV.Cと同様にClO⋅とONOO⋅に対して強い抗酸化活性を示し,OH⋅に対して弱い活性であった.一方,50μMのEGCGとQuer及びV.Eなどの脂溶性抗酸化剤はOH⋅に対し強い抗酸化作用を示したが,ClO⋅とONOO⋅に対しては強い抗酸化活性は示さなかった.V.CはAC mixやGSHと同様にOH⋅に対する抗酸化活性は弱いものであったが,ONOO⋅に対して最も強い抗酸化活性を示した.これらの結果から,抗酸化剤にはそれぞれ有効に作用する活性酸素種があり,生体のエネルギー代謝の過程で発生する活性酸素による生体成分の障害を防止するために適切な抗酸化剤の併用が重要であることが強く示唆された.

To determine the characteristics of antioxidative activity of dipeptides, anserine (Ans), carnosine (Car) and their mixture (AC mix) isolated from a chicken extract, we evaluated the protective effect of these dipeptides on the protein degradation by reactive oxygen species, ClO⋅, OH⋅ and ONOO⋅, and compared their activities with other antioxidants including vitamin C (V. C), vitamin E (V. E), reduced glutathione (GSH), epigallocatechin gallate (EGCG) and quercetin (Qur). When AC mix was assayed by a diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) method commonly used to evaluate the activity in foods, the antioxidative activity of AC mix was only 1/6700 of EGCG, 1/2500 of Qur and 1/1000 of both V. C and V. E. In the evaluation of protective effect on the protein degradation by reactive oxygen species, Ans, Car and AC mix revealed comparatively strong antioxidative activities against ClO⋅ and ONOO⋅ as well as GSH and V. C. V. E, Qur and 50μM of EGCG showed a weak antioxidative activity against ClO⋅, but a remarkably strong antioxidative activity against OH⋅. On the other hand, Ans, Car and AC mix had a weak protective effect on OH⋅ degradation. V. C was also a weak antioxidant against OH⋅ as well as AC mix and GSH, but showed a strong antioxidative activity against ONOO⋅. From these findings, it is strongly suggested that each antioxidant has a specificity against reactive oxygen species in their antioxidative activity and an appropriate combination of antioxidant intake might be very important to prevent injury of body elements by reactive oxygen species generated during an energy metabolism in human body.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 51(5), 238-246, 2004-05-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  25件中 1-25件 を表示

被引用文献:  8件中 1-8件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012935172
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    6956091
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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