蛍光灯連続光下でのピーマンの結実肥大に及ぼす炭酸ガス施与効果 Fruit Set and Its Development of Pepper as Affected by Carbon Dioxide Enriched Atmospheres under Continuous Fluorescent Illumination

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抄録

本研究は, 閉鎖系連続光下におけるピーマン'京みどり'の果実生産における炭酸ガス施与の効果について調査したものである.栽培環境条件は, 蛍光灯連続光の光強度150μmol m<SUP>-2</SUP> s<SUP>-1</SUP>, 気温27±2℃, 湿度70±5%, 炭酸ガス濃度は自然 (340ppm), 800, 1200, 1600ppmとした.播種約45日後に第1番花が開花し, その時点から炭酸ガス施与を開始した.開始後72日間の収穫果数 (20~25gで収穫) はCO<SUB>2</SUB>自然区で個体当たり57果, 800~1600ppm制御区では80~90果となり, 自然区に比べて制御区で有意に増加した.CO<SUB>2</SUB>濃度の制御区間には有意差は認められなかった.地上部の全乾物重に占める果実乾物重の割合は, いずれの試験区でも40%以上を示した.生育は, すこぶる旺盛で節間は2~3cmと極めて短く葉色も濃緑であったが, 炭酸ガス施与開始2か月後には, 1200ppmと1600ppm区において軽微な葉脈間クロロシスが観察された.長期栽培でのCO<SUB>2</SUB>施与は, クロロシスが発生せず収量の向上が期待できる濃度800ppm程度が適当であると推察された.<BR>なお, 果実品質について自然光ガラス温室での同栽培法による6月の収穫果実と比較したところ, 連続光下の果実は乾物当たりのデンプン含有率は低いが, 糖含有率には差がなく, 果皮が硬く, 緑色濃く, つやの強い点が特徴的であった.

The objective of this study was to investigate the effect CO<SUB>2</SUB> enrichment under continuous illumination on the fruiting ability of pepper cv. Kyo-midori grown in rockwool and the fruit quality was compared to that grown under natural light in a greenhouse. Controlled environmental conditions were ; light intensity 150μmol·m<SUP>-2</SUP> sec<SUP>-1</SUP> with fluorescent lamps, temperature 27±2°C, humidity 70±5% and CO<SUB>2</SUB> concentration was variable. Fruit was harvested when it was 2025g (ca. 18 days after anthesis). For plants grown under ambient CO<SUB>2</SUB> (340ppm), the cumulative number of fruits harvested during the 10 week period after first flowering was mean 57 per plant, and 8090 under elevated CO<SUB>2</SUB> (8001600ppm).<BR>No difference was noted in dry matter partitioning, in which fruits constituted > 40% of the total plant dry matter. Leaf yellowing was observed 8 weeks after treatments of 1200 and 1600 ppm CO<SUB>2</SUB>; thus 800 ppm may be the optimal level for long term fruit production under continuous illumination.<BR>When compared to greenhouse peppers harvested in late June, those under continuous illumination had a lower starch content and similar sugar content, with a harder, greenish and glossy fruit skin.

収録刊行物

  • 植物工場学会誌

    植物工場学会誌 12(4), 254-260, 2000-12-01

    JAPANESE SOCIETY OF AGRICULTURAL, BIOLOGICAL AND ENVIRONMENTAL ENGINEERS AND SCIENTISTS

参考文献:  26件中 1-26件 を表示

被引用文献:  3件中 1-3件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012980055
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10451761
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    09186638
  • NDL 記事登録ID
    5585703
  • NDL 雑誌分類
    ZR3(科学技術--生物学--植物)
  • NDL 請求記号
    Z18-3397
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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