食品凍結過程の3次元熱移動解析 Mathematical Modeling of Three-dimensional Heat Transfer During Food Freezing Process

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

農産物の凍結では細胞内に含まれる水溶液の凍結濃縮効果により細胞膜を通した水分の移動, ならびに相変化による体積膨張のため細胞が破損することがある。この破損の度合いは冷却速度と密接な関係を持つため, 凍結過程における温度履歴が食品の品質に影響を与えることとなる。本研究では, 凍結過程における農産物の温度変化を予測するための3次元熱移動モデルを構築し, その妥当性について検証を行った。温度依存項を含む支配方程式をコントロールボリューム法により数値解析し, 実験結果との比較を行った。この結果, 両者はよく一致し, モデルの妥当性が検証された。

The quality of agricultural products is greatly influenced by freezing rate and temperature history during freezing process, because biological cells are injured by osmotic stress due to phase change of inner solution. A three-dimensional heat transfer model with appropriate boundary conditions is required to gain a better understanding of food freezing process. Heat transfer model was developed to predict the changes of temperature distribution during freezing process. This model is including temperature effect on thermal properties. The non-liner model was solved by using the control volume method. In order to verify this model, freezing tests were carried out using diced radish and diced carrot. Predicted freezing curves in both samples well agreed with observed results. It was concluded that the developed model was useful for freezing time and freezing rate predictions.

収録刊行物

  • 農業機械學會誌

    農業機械學會誌 62(4), 120-126, 2000-07-01

    The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers

参考文献:  17件中 1-17件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013000756
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00200470
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02852543
  • NDL 記事登録ID
    5403526
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-387
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
ページトップへ