小麦粒の組織と硬さおよび強度に関する研究 Relationship between Tissue, Hardness and Strength of Wheat Kernel

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抄録

小麦粒の製粉時における破壊現象の解明には, 穀粒表層部とデンプン粒の組織を微細構造的に物性計測することが重要である。組織の形態は走査電子顕微鏡で観察する一方, 超微小負荷硬さ試験機を用いて表層部の押込み深さによる硬さの変化を連続的に測定した。また, デンプン粒につては微小圧縮試験機により破壊強度を求めた。これらの測定値は粒質により異なるので, 硬質および軟質小麦粒について行なった。測定の結果, 果皮の硬さは硬質小麦のほうが軟質小麦より硬い組織で覆われていること, デンプン単粒の圧壊強度は軟質小麦のほうが硬質小麦より1.6倍大きく, 損傷デンプンが発生しにくいこと, また軟質小麦粒に加水テンパリング操作を加えた場合は, 表層部硬さが約1/2に低下することなどが判明した。

In order to study the breaking phenomenon of wheat grain in flour milling process, physical property measurements and observations using microscope for the outer layers of the grain and the starch granules are important. The structure of outer layers of the grain and starch granules was observed by a scanning electron microscope. The variation of hardness in the outer layers was determined by a ultra-low loaded hardness tester, and the breaking strength of starch granules was determined by a micro compression testing machine. In view of the fact that these values vary in different varieties, both hard wheat and soft wheat were examined. The results show that the hardness of the pericarp of hard wheat was harder than that of soft wheat. Also the compression strength of single starch granule in soft wheat was 1.6 times greater than that of hard wheat. Therefore, less damage was caused to the starch granules in soft wheat. In addition, the hardness of the outer layers was reduced half when water addition was made on tempering process.

収録刊行物

  • 農業機械學會誌

    農業機械學會誌 62(6), 37-49, 2000-11-01

    農業食料工学会

参考文献:  8件中 1-8件 を表示

被引用文献:  1件中 1-1件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013001001
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00200470
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02852543
  • NDL 記事登録ID
    5541300
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-387
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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