籾の加熱通風乾燥における乾燥速度と胴割れ発生の品種間差異 Varietal Differences in Drying Rate and Fissure Occurrence in Heated Air Drying of Rough Rice

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抄録

循環式加熱乾燥機の乾燥能率は通常乾燥速度で示されている。この乾燥機の開発過程で, 日本のメーカは籾の加熱乾燥において発生する重胴割れ率の上限を通常3%とし, 許容上限速度を現在まで0.8%/hとしてきた。しかしながら, 最近あるメーカが2倍速の1.6%/hへ引き上げた新しい乾燥機を商品化した。筆者らはその可能性を確かめるため, 基礎的な単粒層の乾燥実験を試みた。その結果, 胴割れ抵抗性の品種間差異が意外に大きいことを知った。供試した5品種のうち, ヤエミノリは自然の陰干しでも多くの軽胴割れを発生して最も弱かったが, 重胴割れへは発展しにくかった。コシヒカリは4中粒種のうち胴割れに最も強く, 加熱温度48℃で3.6%/hの乾燥速度が得られ, それでも重胴割れの許容上限3%を超えなかった。これより, 実際の厚層乾燥で意図する1.6%/hの乾燥速度は実現可能と見られた。ひとめぼれとつがるロマンは上限速度を1.2と1.5%/hへそれぞれ引き上げうるように見えた。長粒種の<i>IR-64</i>は中粒種の胴割れ抵抗性よりもはるかに強く, 2倍の乾燥速度は容易に得られることが分かった。

Drying rate is the common index of drying ability for a continuous flow grain dryer. In developing this dryer, manufacturers in Japan conventionally apply a standard drying rate at which the upper 3% limit for heavy fissure occurrence in heated air drying of rough rice is not exceeded. Until now the allowable upper limit for drying rate has been 0.8%/h. Recently, however, a certain manufacturer commercialized a new dryer with a claim that the rate was doubled to 1.6%/h. Hence the authors carried out basic single-grain layer drying experiments to investigate its possibility. Results showed that varietal differences in fissure resistance were unexpectedly great. Of the five varieties used in the study, <i>Yaeminori</i> was the weakest, with many light fissures occurring even in natural shade drying. <i>Koshihikari</i> was the strongest among the medium grain varieties used since in drying it at a rate of 3.6%/h at 48°C, the 3% heavy fissure limit was not exceeded. In applying this result to practical deep-bed drying, the intended 1.6%/h rate could possibly be realized. For <i>Hitomebore</i> and <i>Tsugaruroman</i> the upper limits to which the rate could be raised were 1.2 and 1.5%/h, respectively. The long grain <i>IR</i>-64 remarkably showed the highest fissure resistance and for this variety the standard rate may easily be doubled.

収録刊行物

  • 農業機械學會誌

    農業機械學會誌 62(6), 81-91, 2000-11-01

    農業食料工学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013001056
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00200470
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02852543
  • NDL 記事登録ID
    5541385
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-387
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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